Ja ni, vart ska man börja? Stormen kring SBB fortsätter och det hela har rört ihop sig till en enda stor soppa kan man säga. Vem kan man egentligen lita på? Jag köpte tidigare en större post SBB då jag tyckte att den här munsbiten såg allt för god ut för att lämnas kvar. Har jag gjort en klassiker i det blå skåpet?

 

Kort – detta har hänt i SBB

För att summera det som hänt så gick Viceroy Research i februari ut med en blankningsrapport där man bland annat tyckte att värderingen av SBB:s fastigheter var helt felaktig. VD Ilija Batljan gick då ut med att så inte var fallet och anklagade händelsen som kriminell.

Nu i helgen släppte SBB sin årsredovisning där man kunde se hur vissa delar skiljde sig mot bokslutskommunikén (som kommer tidigare). Anledningen var att man ville vara lite mer konservativ efter den smutskastningskampanj som SBB själva kallar Viceroys blankningsrapport.

SBB hade lovat att årsredovisningen skulle ut vecka 13 (förra veckan). Däremot är det väldigt skumt att släppa en rapport fredag natt då investerare har hela helgen på sig att lugna ner sig samt att journalister inte jobbar under helgen i samma utsträckning. Jag tror jag varit med en gång tidigare att ett bolag gjort såhär och det var Cloetta.

Ilija Batljan påpekar fortfarande att det som hänt varit en kriminell handling p.g.a. två anledningar:

  • Att ett antal personer gått ihop och kunnat blanka 20% av aktierna i SBB utan att flagga detta. Minst 40 olika konton måste ha använts.
  • Att man sedan använt falsk information för att påverka kursen i SBB

”Om det inte är kriminellt, ja då vet jag inte vad som är kriminellt”, säger Ilija i en intervju i DI

”Det här är rån mot småsparare”, säger han vidare

VD:n menar alltså att småsparare lagt in sina skattade pengar i SBB medan andra blankat *

*Att blanka en aktie innebär kort och gott att du lånar aktier som du inte äger. Dessa aktier, som du i praktiken inte äger, säljer du i hopp om att aktiekursen ska sjunka och att du kan köpa tillbaka dem billigare i framtiden. Här är bolagen som är mest blankat just nu.

Jag kan tycka att det ligger en hund begraven i det här beteendet. Samtidigt tycker jag att det är väldigt dumt av SBB att släppa en rapport fredag natt.

 

Inga nedskrivningar

De första notiserna på lördagen var att SBB gjort nedskrivningar, d.v.s. skrivit ner värdet på diverse fastigheter. De är alltså inte värda lika mycket som man tidigare annonserat.

Här menar Ilija att det är fel och att det inte rör sig om nedskrivningar. En sak ska SBB ha i alla fall och det är att man är duktiga på att kommunicera med aktieägarna. Tror Ilija skickade 5 stycken Tweets enbart i lördags

 

I stället grundar sig ändringen i att man tagit extrema bedömning kring tilläggsköpeskillingar. I klarspråk så säger man att man inte ska få tillbaka en enda krona för de byggrätter man sålt. 100% till motpartnern, 0% till SBB.

Det här säger man då är en extremt konservativ bedömning och det kan jag hålla med om.

 

I ett annat hörn

Ska man då kika på vad Viceroy säger så är SBB inget annat än lögnare:

”SBB medger lögner”, att ”opålitliga företag backar långsamt” och att Ilija Batljan ”inte kan gömma sig för verkligheten” är det Fraser Perring, en av grundarna till Viceroy Research, skriver på Twitter.

”Investerarna bör sparka den opålitliga vd:n och tillsätta verkligt oberoende styrelseledamöter”, skriver han vidare.

Han kommenterade till och med den Tweet från Ilija som  jag länkade ovan:

 

Hur ska man göra?

SBB har varit den sämsta fastighetsaktien att äga i år med en nedgång på 38%.

Samtidigt vill jag fortfarande tro att det här är ett enormt köpläge. Det kan nog hända att Ilija har en hel del fuffens gömt i rockärmen men det är i alla fall Inte vad jag tippar på.

Jag behåller i alla fall min position på ca 20k och väntar ut stormen. Den är i alla fall intressant att följa då SBBs VD verkligen är öppen med hur han tycker och tänker.

I övrigt äger jag även SBB D som ger utdelning kvartalsvis och med 7,15% direktavkastning. Du kan läsa mer om preferensaktier här:

Preferensaktierna med högst direktavkastning 2022

 

29
0
Kommentera gärna :)x
()
x