Novo Nordisk är ledande inom behandling av diabetes och är Köpenhamnsbörsens största bolag sett till börsvärde. Ett grymt och spännande bolag på många vis, men som jag nu lämnat KTM’s portfölj. Varför?

Totalt blev det i alla fall en fin resa för mig som slutade med ca +4000 kr i kursavkastning + valutaeffekt men exklusive utdelning. Totalt har jag fått 775 kr i utdelning, ej inräknat källskatten.

 

Varför valde jag då att sälja?

Till att börja med så vill jag påstå att Novo nog har en enorm vallgrav i deras verksamhet. Trots att det finns konkurrenter så är Novos ledande inom diabetes och jag har hört att många väljer dem för att man vet att det man får är kvalité.

Bolagets totalavkastning är riktigt fin och ligger på 18.33% sedan 1987. Det tillsammans med en fin utdelningshistorik gör att bolaget känns attraktivt och långsiktigt.

Trots det har jag valt att sälja. Detta egentligen p.g.a. 4 anledningar

Direktavkastningen

Direktavkastningen är rätt låg och ligger idag på ca 2,4%. Trots att utdelnigstillväxten är god skulle jag vilja se lite mer. Det här är inte den stora anledningen till mitt sälj.

EDIT! Hade tidigare räknat ut en direktavkastning på under 2% i genomsnitt de senaste 5 åren men inser att detta var fel då jag kikade på felaktig ticker. Dagens utdelning räknat på aktiekursen är dock 2,4%, vilket egentligen inte är så tokigt med tanke på hyfsad utdelningstillväxt de senaste åren.

 

Rapporterna

Jag ska vara ärlig med er och säga att jag har svårt att läsa rapporterna. Det blir oftast att jag inte läser dem alls. Tycker det är svårt att förstå och både kvartals och årsrapporterna tycker jag ser eländiga ut. Jag attraheras helt enkelt inte av att läsa dem.

Jämför ni kvartalsrapporterna från exempelvis Diös med Novo Nordisk så kommer ni se en viss skillnad…

Källskatten

Källskatten är 27-28%. Som ni vet får vi ju tillbaka detta men äger du aktierna hos Avanza kan det ta ett par år. Jag har ännu inte fått tillbaka några av dessa pengar och jag funderar vart de befinner sig och varför de inte i stället arbetar i min portfölj.

Tänk på att all tid som källskatten är ute och vandrar så är det tid där du tappar avkastning.

Portföljfördelningen

Jag har redan 2 andra bolag inom läkemedelssektorn i portföljen, nämligen Johnson & Johnson (JnJ) och Astra Zeneca. Nu håller dessa inte på med samma saker men kan ändå tycka att jag vill minska vikten mot branschen. JNJ är dessutom mitt största innehav.

3
0
Kommentera gärna :)x
()
x