Hej på er! Jag får ibland trevliga läsarfrågor skickat till mig och här är 3 stycken som jag vet att kanske fler läsare funderar på. Det blir helt enkelt 3-korta frågor idag.

 

Frågor

Hur ofta byter du ut din aktier i portföljen?

Hur ofta lägger du till bolag?

Hur tänker du när du gör insättningar, i vilka aktier väljer du att fylla på?

Hur ofta byter du ut din aktier i portföljen?

Det här händer väldigt sällan. Uppskattningsvis skulle jag säga att 2-3 bolag byts ut varje år.

Att hoppa från tuva till tuva har aldrig varit min grej och att sälja för att du tror att kursen kommer reagera på ett visst sätt i snar framtid behöver inte alltid vara rätt. Du slipper dessutom dyra courtagekostnader om du sitter mer still i båten.

Med det sagt händer det ibland. Anledningen är allt som oftast att jag vill forma min portfölj på ett bättre sätt. Nu senast bytte jag ut SEB mot Handelsbanken t.ex.

 

Hur ofta lägger du till bolag?

Inte heller lägger jag till bolag särskilt ofta. Någon gång lite nu och då hittar jag ett kalasfint utdelningsbolag som jag är beredd att ta in. Senast var det TransAlta Renewables samt IBM som fick sin plats i portföljen. Tanken är då att äga bolaget 10-15 år.

 

Hur tänker du när du gör insättningar, i vilka aktier väljer du att fylla på?

Det jag älskar är att fylla på i sektorer som för tillfället har det tufft. Bostäder har på senare tid varit en sådan sektor och även Bank- och finans har varit lockande. Jag köpte även mycket skog då priset för pappersmassa påverkade skogsbolagen negativt. Cykliska bolag som det finns gott om i Sverige kan man hitta lägen i när konjunkturen vänder.

Med det sagt så försöker jag ändå fylla på i bolagen som har lite mindre vikt i portföljen. Du kan alltid inbilla dig om att en aktie är högt/lågt värderad för att senare inse att marknaden vill värderar upp/värdera ner aktien ytterligare.

Utöver det kan jag fylla på extra i ett bolag om jag ser att marknaden är allt för orolig kring något som jag inte tror kommer vara för evigt.

I mina månadsrapporter varje månad kan man se exakt vad jag handlat samt för hur mycket.

Jag förstår att du skulle vilja ha ett specifikt riktmärke som avgör om du ska fylla på i bolag x eller bolag y i din portfölj men något sådant har jag inte. Allt jag vill poängtera är att du heller inte ska vara rätt att öka i bolag som har gått riktigt bra för att enbart fylla på i dina förlorare.

2.6 5 votes
Article Rating
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x