IBM står för International Business Machines Corporation och är ett stort, internationellt IT-företag. Företaget ligger bakom en rad innovationer som förändrat världen vi lever i idag Bland annat ligger IBM bakom SQL, bankomaten och disketten. Men visste ni att IBM får 8 av 10 KTM poäng när det kommer till utdelningsbolag. Varför då?

I samband med det här “rapport-rusar” ett annat IT-företag vid namn Intel. Det ser vi via IT’s rubriker…

Kikar man på IBM ur ett utdelningsperspektiv så ser allt väldigt fint ut måste jag säga:

Direktavkastning: 4,78%

Utdelningsandel: 49,89%

År med höjd utdelning i rad: 20 år

Utdelningstillväxt senaste 5 åren: 10%

Med ovanstående data tror jag att man kan säga att IBM ser attraktivt ut rent utdelningsmässigt. Diagrammet som visar deras utdelningshistorik säger också mer än 1000 ord:

IBM utdelning. Tabell från

IBM utdelningshistorik. Diagram från seekingalpha.com

Bolaget har kvartalsvis utdelning och investerade man år 1996 har detta varit en kassako rent utsagt. Man slopade inte heller utdelningen under den stora IT-bubblan år 2000.

Att IBM har problem med att skapa lönsamhet och visa vinst har nog inte undgått någon. Q3 2019 var inget undantag utan där visade man åter igen att man har problem. Många menar också på att marknadens reaktion på Q3 rapporten var allt för liten och att aktien skulle åkt ner ännu mer. Resultatet var näsan $200 miljoner lägre än vad analytikerna väntat sig.

Det som är det tråkiga är väl att Warren Buffett sålde av sin del IBM 2018. Den första investeringen i IBM gjorde han 2011, så med andra ord var det inte en investering på lång sikt även om 7 år kan verka länge. Med det sagt ska vi komma ihåg att Buffett tidigare sagt att han gärna håller sig utanför tech-bolagen.

Något jag blir orolig över är att cloud-verksamheten i IBM faller tillbaka. Framtiden tror jag helt klart kommer ligga i att bedriva allt mer verksamhet i molnet för IT bolagen. Halkar man efter här blir man lätt omsprungen av Google, Microsoft, Amazon etc. Det här är ett stort problem.

Slutsats

IBM ser helt klart intressant ut med tanke på värderingen men det man ska komma ihåg är att ett bolags värdering enbart kan anses lågt om bolaget kommer prestera väl framöver. Det här kan vi givetvis bara gissa oss till.

Gudarna ska dock veta att jag i skrivandets stund inte hittat något annat bolag inom denna bransch som har en lika attraktiv utdelning. De har en fin marginal på 50% utdelningsandel, vilket innebär att bolaget kan investera de andra 50% i sin egna verksamhet. Direktavkastningen är hyfsat hög samtidigt som man höjer utdelningen år efter år.

Just idag håller jag mig lite borta från IBM och investerar hellre i ett bolag som heter DLR. Det kan du läsa mer om här.

0 0 vote
Article Rating
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x