Det är nog både en och två av mina läsare som strävar efter målet att bli ekonomiskt fri. Vägen dit är dock för de allra flesta lång men här på bloggen ger jag ibland tips på hur man kan göra för att korta ner den. Ett sätt att hålla din låga vid liv är att sätta upp delmål. Det här är mitt nästa delmål.

 

Ett klokt citat

Här skulle jag vilja ta upp ett citat från Miljonär innan 30’s bok som handlar just om ekonomisk frihet.

“Målet att uppnå ekonomisk frihet, med ett personligt kapital på allt från några till många miljoner, kan många gånger kännas väldigt avlägset under de första åren av sparande. Det du då kan trösta dig med är att den ekonomiska friheten kommer stegvis under hela resans gång.”

Jag kan tycka att det här är värt att tänka på, och håller helt med Miljonär innan 30. Vad du väljer att sätta för delmål är helt upp till dig själv. Vad jag brukar göra är att sätta upp ett nytt delmål när det tidigare delmålet är uppnått. Då har jag en bättre känsla kring vad som är rimligt.

 

Mitt nästa mål – inga fasta utgifter

Det här målet handlar inte om att försöka sänka utgifterna utan att helt enkelt få utdelningen att täcka upp för årets alla räkningar som är förutsägbara. Jag tänker då på hyra, mobilräkning, el, parkering etc.

Här har jag summerat alla fasta utgifter som jag har idag:

Avser Kostnad/månad
Avgift bostad* 2200 kr
Hushållsel + motorvärmare 250 kr
Parkering 200 kr
CSN lån 444 kr
A-kassa 134 kr
Fackavgift 225 kr
Tandförsäkring 62 kr
Försäkring bil 183 kr
Skatt, bil 108 kr
Mastercard 21 kr
Internetbank 13 kr
Mobil + abonnemang 598 kr
Spotify 99 kr
SUMMA 4 537 kr /månad

*Vi bor i en bostadsrätt där avgiften är 4400 kr/månad. Denna delar vi då på 2. Då ingår sophämtning, snöröjning, vatten och sådant.

Som ni ser är exempelvis kostnader för mat och bensin inte inräknat, och det är just för att det är rörliga kostnader som är svårare att beräkna på krona och öre.

Summan per år blir 4 537 * 12 = 54 444 kr

Mina utdelningar förra året såg ut såhär:

 

Med andra ord är det en rätt bra bit kvar upp till 54k. Att Corona nu sett till att vart och vartannat bolag i Sverige skjutit upp eller slopat utdelningen gör inte saken bättre. Vad jag gör är att jag siktar mot nästa år i stället och då kommer jag försöka komma så nära det här målet som möjligt. Troligtvis kommer jag redan då uppnå det.

När man är ny kan det vara värt att begränsa sig. Jag hade t.ex. i början ett mål att all min el skulle betalas av utdelningarna. Känslan jag fick när det målet uppnåddes var strålande, helt klart!

 

0 0 vote
Article Rating
25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x