Ibland känner jag att jag måste få uttrycka mig rakt och bestämt här på bloggen. Just nu är en sådant tidpunkt.

För tillfället är den kända klyschan “du måste även se till att leva” starkare än någonsin. Visst, den har alltid funnits där, men här och nu känns det som att diskussionen kring begreppet är hetare än någonsin.

För er som är nya eller inte hänger med så handlar det alltså om att vi måste se till att unna oss. För vem vill egentligen dö rikast på kyrkogården? Vad händer om vi tänkt spara i 20 år, men dör redan efter 19?

Diskussionen kommer oftast fram när någon visar en riktigt fin sparkvot som investeraren i fråga är riktigt nöjd med och som kämpat hårt för att erhålla. Då är det alltid någon som skriver:

“Se bara till att leva också…”

Men vad innebär det egentligen att leva? Lever den som gör av med mest pengar bättre än den som gör av med mindre? Lever personen bakom ratten på den nya Mercan bättre än den bakom cykelstyret?

Troligtvis bottnar diskussionen i att må bra och att leva väl. Ursäkta om jag säger det, men att spendera pengar är inte lika med att må bra.

Jag har nog upplevt det tydligaste exemplet på detta i närtid. Som många vet så har min familj i stort sett splittrats av dödsfall, gräl och diverse sjukdomar. Det är svårt för mig att föreställa mig att jag skulle mått bättre om jag i stället bränt 10.000 kr extra varje månad… eller att en Rolex klocka runt handleden skulle få mig att känna mig glad i de mörkaste av tider.

Tvärt om. Mitt sparande har fått mig att se ett mål, har fått mig att få något att kämpa för. En ljuspunkt i mörkret helt enkelt.

Själv valde jag att vända seglen mot ekonomisk frihet för att jag tror att friheten kommer göra mig väl. Jag har helt enkelt insett efter alla mina olika jobb att jag inte vill vakna kl 06:30 varje morgon och gå till något som jag kanske inte trivs med alla dagar i veckan.

Visst förstår jag att du i princip kan köpa vad som helst för pengar, och att pengar i viss mån gör att du kan uppleva saker som du vill uppleva.

… men pengar är långt ifrån svaret till lycka. Den rikaste människan i världen kan fortfarande vara den olyckligaste.

Så nästa gång du hör någon säga “Men glöm inte att leva också”, tänk då på att pengar faktiskt gör stor nytta i en långsiktig aktieportfölj och att du kan finna lycka på så extremt många andra sätt.

0 0 vote
Article Rating
60
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x