Ekorrhjulet känner de flesta till. Av många beskrivs hjulet som ditt ordinarie arbete där du snurrar runt 235 dagar om året. Det är just det hjulet många i min läsarskara vill lämna. Här beskriver jag det alternativa ekorrhjulet.

Mitt nuvarande portföljvärde skulle kunna generera 170 000 per år i skattad utdelning ifall jag sadlar om till enbart stabila högutdelare. Då har jag räknat på 6% direktavkastning. Jag vet att många tyckt att jag tar i och räknar för högt, men där har vi helt enkelt olika åsikter. Det har vi resonerat om tidigare.

Nuvarande årslön från mitt ordinarie arbete är 340 000 kr. Utdelningarna täcker alltså hälften av detta.

Nuvarande årslön (netto) 340 000 kr
Utdelning / år (om jag byter utdelare) 170 000 kr

 

Dock är jag närmare ekonomisk frihet än så. Frihetskvoten bör beräknas utifrån vad dina faktiska levnadskostnader är. Räknar jag bort allt det jag idag skjuter in i portföljen så är jag betydligt närmre en sådan frihet.

På senare dag har jag däremot börjat tänka om en aning…

 

Det alternativa ekorrhjulet

Som du kanske känner till så har jag, fru KTM och junior KTM flyttat. Vi bor numer i vår drömvilla. Ett beslut som jag inte ångrar, men som ökade kostnaderna rätt saftigt (mest drivet av lån).

Fördelen är att jag bor på ett ställe där jag vill bo livet ut. Så har det aldrig varit, utan alla våra tidigare boenden har mer känts som hyfsat temporära och att vi bara kommer bo där några år.

Det nya boendet har också fött en hel del framtida visioner om olika husprojekt vi i framtiden skulle vilja göra. Små som stora.

Det alternativa ekorrhjulet jag pratar om skulle innebära att jag går ner till 50% arbetstid där jag plockar bort måndagar och tisdagar samt jobbar halvdag på onsdag.

I ett sådant läge ser nuvarande kalkyl ut såhär:

Lön (50%) 175 000 kr
Utdelningar (6% DA) 170 000 kr
Totalt 345 000 kr

 

Det innebär alltså att jag får 5 000 kr mer varje år, trots att jag enbart jobbar halvtid.

Skillnaden rörande investeringarna blir då att jag tar bort allt mitt nysparande, förutom det lilla som går till eventuell buffert om denna måste ökas samt en liten slant till amortering. Den största skillnaden är dock att utdelningarna Inte kommer att återinvesteras. Ytterligare en stor skillnad är att utdelningstillväxten kommer mattas av rejält när jag skriftar över.

I år har min sparkvot i snitt varit 40%. Hela den här sparkvoten kommer jag i framtiden alltså kunna lägga på projekt/resa/saker till barn etc.

 

Observera! Endast en tanke just nu

Allt det här är inte skrivet i sten, men jag kan ändå känna att tanken känns lockande. Att gå ner i arbetstid är kanske nog så bra som att sluta jobba helt. Åtminstone får jag mer tid med grabben, vilket jag just prioriterar allra mest.

Självklart finns risk med Another Year Syndrome, men den risken finns ju även idag.

Vore väldigt trevligt ifall jag kan få lite någon typ av feedback från dig

40
0
Kommentera gärna :)x
()
x