Gårdagen blev den sämsta börsdagen under hela 2021 som bjöd på illröda siffror i bland annat Sverige och USA. Min egna portfölj gick ner 49 000 kr där Investor B blev hårdast drabbat i rena kronor. Men det vi ser nu med den nya mutationen i Sydafrika kommer tyvärr aldrig påverka börsen lika hårt som i mars 2020.

 

Nytt virus i Sydafrika

Den nya varianten av virus gick först under namnet B.1.1.529 men har nu fått Omikron som namn. Den här sägs vara mer smittsam än tidigare mutationer och det är väl anledningen till att OMXS30 föll exakt 4% igår.

Först upptäcktes den här varianten i Sydafrika men nu har man hittat den även i Botswana, Belgien och Hongkong. Tydligen har man bekräftat ca 100 positiva prover i Sydafrika. Nu stoppas resor till höger och vänster och vi ser tidigare Coronaförlorare såsom Scandic och SAS backa rätt kraftigt.

WHO klassar den nya varianten som ”orosvariant”, vilket är organisationens allvarligaste klassificering.

 

Men det här kommer aldrig bli en ny Coronakrasch

Börskraschen som vi såg i mars 2020 och som varade 18 dagar kommer vi däremot aldrig se igen enbart p.g.a. den här ”orosvarianten”. Varför, kan man fråga sig?

Svaret är rätt enkelt. Marknadens största hot (tillika utdelningsinvesterarens bästa vän) är oro. Oro som bottnar i att vi inte vet hur framtiden kommer bli. Det här var rätt tydligt under Corona då ingen visste hur länge pandemin skulle vara eller hur det skulle påverka ekonomin och bolagen.

Nu vet vi att börsen överlevt även detta och att majoriteten av bolagen tog sig igenom krisen trots att många inte var förberedda. Bolagen har lärt sig ett och annat från detta och det känner marknaden till.

Därför kommer vi aldrig få se en lika drastisk nedgång som när viruset var helt nytt. Det är åtminstone min teori.

 

Nästa börskrasch?

Jag brukar säga att vi aldrig vet när nästa börskrasch kommer. Är det om en vecka, en månad eller om 10 år? Det enda vi kan veta är att nästa kris inte kommer vara lik någon vi haft tidigare. Vi behöver en ny typ av oro som sveper om investerarna för att ett lika högt säljtryck ska uppstå.

  • Finanskrisen 2008
  • IT-bubblan 200
  • Asienkrisen 1997
  • Den stora depressionen 1929

Alla förde med sig sin egna karaktär och något som vi inte upplevt tidigare. Det behövs för den extra ovissheten som skapar de bästa av kursfall.

 

Bör jag handla EVO?

Gårdagens stora snackis var EVO. Bolaget som fler och fler ser som en självklarhet i portföljen.

Jag fick frågan om det är köpläge nu men jag kan tyvärr inte svara på det då jag inte förstår mig på bolaget. Tidigare har jag försökt bilda mig en uppfattning men gett upp och då ska jag heller inte sätta mina sparpengar där.

För er som förstår sig på bolaget så ser de onekligen ut som ett köpläge.

 

Det blev Black Friday på börsen

Egentligen kan man säga att det blev Black Friday på börsen. Jag som aldrig gillat köphetsen som Black Friday bidrar med tog i stället tillfället i akt för att shoppa på mig lite extra aktier.

Avanza får gärna ta tillbaka sitt koncept att ha courtagefritt i USA under Black Friday. Det gillade jag skarpt 😍

Det här är vad jag handlade. Tyvärr insåg jag inte att börsen i USA hade halvdag. Annars hade jag sett till att köpa mer PRU och OHI

Bolag Antal Summa
3
−480,24 SEK
5
−572,00 SEK
20
−1 331,60 SEK
2
−548,00 SEK
4
−828,80 SEK
5
−509,00 SEK
1
−473,30 SEK
4
−927,60 SEK
14
−1 342,60 SEK

 

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x