Hej på er! Fick nyligen en fråga kring att byta från fondsparande till aktier och vilka utdelningsaktier jag som trogen utdelningsinvesterare har att rekommendera. Här kommer mitt svar.

 

Fråga:

Jag har börjat intresserat mig av börsen för lite drygt 1 år sedan nu. Har enbart intresserat mig av olika fonder av dess slag. Framförallt billiga indexfonder. 

Men nu har jag snöat in på lite olika bloggar och är väldigt nyfiken på aktier med direktutdelning. 

Jag har läst till mig den kunskapen att man måste kunna mycket för att investera i aktier framgångsrikt. Annars går de alltid åt de sämre. 

Men min fråga är, om man som nybörjare vill välja ett par aktier med bra utdelning, vad skulle du rekommendera? Jag menar ”jättar” som tex latour, investor kanske? Vill helst ha inom lite olika branscher för riskspridningens skull. 

 

Svar

Grymt roligt att du gillar bloggen. Det är sådana kommentarer som gör att jag tänker fortsätta med det jag gör i åtminstone 100 år till, eller till dess att döden skiljer oss åt.

Sedan är det lite roligt för det verkar som att du gör samma val som jag gjorde kring 2016 då jag valde att sälja att fonder och i stället köra på aktiespåret. Jag tycker fortfarande att fonder är ett fantastiskt bra val, men problemet var att jag ville lära mig mer och det fanns inte riktigt den motivationen när jag automatiskt tryckte in pengar i fonder varje månad.

Jag vill förtydliga att jag aldrig kan ge någon aktierekommendationer utan helt enkelt bara förmedla vilka bolag jag för tillfället har och varför jag tänker som jag gör.

Det är sant att du blir tvungen att lägga ner mer tid när du investerar i aktier än när du automatiskt sparar i en fond varje månad. Däremot vill många få dig att tro att du ska ha en gudomlig kunskap, vilket inte är sant. Jag blev aldrig i min uppväxt lärd kring aktier och började spara långt mycket senare än många andra. Jag är ett gående exempel på att du klarar dig fint genom att:

  • Vara långsiktig
  • Sprida riskerna mellan olika aktier
  • Väl inte en och samma bransch
  • Köp kontinuerligt och gärna mer i svåra tider

 

Faktum är att jag skrev en artikel för en tid sedan som handlade om mina hetaste utdelningsaktier och varför jag valt dem. Jag ser dessutom till att kontinuerligt uppdatera er med utdelningshistorik så följer du min blogg löpande bör du få ta den av den informationen.

Mina topp 10 Stabila Utdelningsakiter

 

Tänk på att du handlar aktier utan courtage (avgift) om du har under 50.000 kr hos Avanza. Därigenom kan du handla för i princip hur små summor som helst och testa dina vingar. Tänk på att detta är ett livslångt lärande.

Själv försöker jag handla för 597 kr eller mindre vid varje köptillfälle. På så vis kan jag fylla på många av mina innehav varje månad och enbart betala 1 kr i courtage per affär.

Sedan kan jag tycka att det är mycket bra att du tycks vara intresserad av Investmentbolagen. Dessa har ju i regel relativt låg direktavkastning då de delar ut från underliggande bolag men har genom tiderna utvisat en mycket fin kursavkastning. Det finns ju alltid möjlighet sedan att byta dessa Investmentbolag mot de med mer stabil och högre utdelning för att då kunna täcka mer av dina kostnader.

TACK FÖR FRÅGAN!

 

0
Kommentera gärna :)x
()
x