Nyligen fick jag en fråga som handlar om hur jag gör med mitt sparande utanför börsen. Tyckte att frågan var intressant och insåg att jag inte pratat så mycket om detta. Därför har jag valt att publicera den.

Fråga

Jag tänkte kolla hur du gör med det privata sparandet utanför din utdelningsportfölj, för jag tänker att man kanske har två olika sparande, ett där du kan ta av till resor och dylikt och sen då utdelningsportföljen.(ev ännu fler olika sparande)
Eller hur gör du? 🙂

 

Mitt svar

Först och främst så har jag, likt många andra, en buffert som jag kan ta av om något skulle skita sig. Den här hade jag innan jag ens började köpa aktier och idag ligger den på ca. 30.000 kr.

Vissa menar att bufferten borde bestå av en hel årslön. Det tycker jag är på tok för mycket. Visst, känner du att risken är hög för en oväntad utgift på 200.000 kr – 400.000 kr så kanske det är värt… 

Själv har jag aldrig behövt använda min buffert. Den enda gången som det ens var lite nära var när Facebook ville kräva mig på reklampengar:

https://www.kronantillmiljonen.se/sparande-och-utgifter/over-60-000-i-oforutsedd-utgift/

 

Målsparandet

Tidigare har jag skrivit om vikten av att lägga upp ett målsparande som passar just dina drömmar. Det kan du läsa här:

https://www.kronantillmiljonen.se/sparande-och-utgifter/den-brutala-sanningen-bakom-malsparandet/

 

Själv är jag fortfarande beslutsam om att det är fel att räkna in målsparandet i din sparkvot. Om du har som mål att köpa en ny telefon om 6 månader och därigenom sparar 1000 kr per månad fram till dess så tycker jag mer detta klassas som konsumtion. Samma gäller resor som du sparar till.

Vissa gör till och med så att de köper en bil på avbetalning och sedan räknar amorteringen av detta lån som en del av sin sparkvot. Det kan inte finnas många här som tycker det är rimligt?

 

Just nu sparar familjen KTM till en Stockholms-resa i sommar där vi ska gå på Gröna lund och äta sockervadd till magen spricker. Skansen lockar även. Vi kanske ses där? Det blir ingen brutalt kostsam resa, i alla fall inte om vi jämför med förra årets resa till USA.

Min styrka är att jag kan blicka framåt rörande ekonomin och redan nu sätta av en liten slant till detta. Just det här ”sparandet” hamnar dock under mina utgifter när jag varje månad räknar ihop min sparkvot.

Vart ska man spara buffert och målsparandet?

Själv har jag mitt sparande på ett 0-ränte konto hos Swedbank med fria uttag. Av ren lathet skulle jag säga.

Många har valt att rekommendera SBAB som har en relativt hög ränta men där ändå pengarna är lättillgängliga.

Andra rekommenderar Collector där räntan tydligen just nu är högre…

Själv tror jag att jag skulle rekommendera Akelius spar till dig som ändå vill ha lite ränta på pengarna men samtidigt ingen bindningstid.

SPARKONTON FRÅN AKELIUS SPAR RÄNTA BINDNINGSTID SENAST KONTROLLERAD*
Inom tre bankdagar 1.5 % Ingen 2019-01-24

 

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x