I det här inlägget svarar jag på en fråga jag fått nyligen som handlar om preferensaktier och deras Direktavkastning.

 

Fråga

Jag köpte en del i Klövern Pref! Och går man in på Avanza, minasidor, kontoöversikt, Isk och väljer nyckeltal står det 3,84 direktavk. %

Detta kan väl inte stämma?

Svar

Först och främst vill jag ta upp den här frågan allmänt då det faktiskt är något som jag själv funderade över tidigare. Samtidigt vill jag passa på att göra ett medskick till Avanza som jag här kan tycka har lite förbättringsmöjligheter.

Det frågan syftar på är texten kring direktavkastningen som du ser här:

Surt är att du enbart kan se Direktavkastningen på Nordiska bolag här. Vill du se direktavkastningen på ex. amerikanska bolag så rekommenderar jag att du läser detta.

Nåväl, som ni ser i bilden ovan visas en konstig direktavkastning. Kursen är (idag) på 321 kr och vi vet att bolaget delar ut 20 kr per år. Direktavkastningen blir således 6,23% (20 / 321). Alltså inte 3,8% som visas hos Avanza ovan.

Tittar vi däremot på stamaktien hos Klövern är direktavkastningen (utdelning: 0,44 kr / kurs: 11,58) 3,799%

Det här gäller dock inte för alla preferensaktier. Kikar vi på Akelius Preferensaktie som jag också äger i min portfölj så stämmer det bättre. Men då ska vi också komma ihåg att Akelius inte har någon vanlig stamaktie som går att handla hos Avanza. Om det är anledningen eller inte har jag faktiskt ingen aning om.

 

Ett litet medskick

Jag gillar preferensaktier och har just nu 3 stycken av dessa som ger mig utdelning varje månad. Kom däremot ihåg att preferensaktier inte ger någon årlig utdelningshöjning, varav du bör vara försiktig med att ha allt för mycket av detta godis i din påse enligt mig.

Min rekommendation är dessutom att inte handla preferensaktier över deras inlösenkurs. Den här inlösenkursen beskriver vad bolaget kan lösa in alla preferensaktier till för pris. I exemplet med Klövern så är inlösenkursen 500 kr.

Vill du veta inlösenkursen av andra preferensaktier så rekommenderar jag petruskos inlägg:

http://petrusko.blogspot.se/2015/01/inlosenkurs-for-preferensaktier.html

 

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x