LÄSARFRÅGA: 

Jag vill gärna ha lite tips och förslag kring hur jag skulle kunna placera en ”slatt med pengar” som jag kommer att ha stående i ett karensbolag under 5 års tid.

Tidshorisonten på placeringen är minst dessa 5 år, troligtvis kommer pengarna sedan får fortsätta och stå kvar om de utvecklas väl.

Det är cirka 3-5 M SEK som jag ska bygga upp en lämplig placering av och det skall vara med låg medelrisk, gärna med en merpart av stabila högutdelare, men även ”kryddat” med viss andel av fonder med högre risk och möjlighet till större avkastning (kanske 15-30% av total placering).

Baserat på dina erfarenheter, hur skulle du tänka i en liknande situation?
Tacksam för alla tips och råd.

Hej och tack så mycket för din fråga!

För att börja från ruta 0 så är jag ingen klippa när det kommer till bolag och dess former. Vad jag förstått så är ett karensbolag (också kallat trädabolag, eller 5:25-bolag) ett bolag som är på väg att upphöra. Det tar då 5 år hela kalenderår att ”avkvalificera” ditt aktieinnehav. Så enligt min förståelse är det under denna tid du vill att pengarna ska växa så mycket som möjligt.

Fonder?

Oavsett vad som gäller kring bolagsfrågan och rörande allt det så är det tydligt att du vill investera på 5 års sikt och ha en låg-medelrisk under dessa 5 år. Tyvärr är det så att den avkastning du får är starkt kopplad till den risk du tar, vilket säger sig själv. Alla vill vi tjäna bra med pengar men inte ta någon risk; men dess värre funkar det inte riktigt så.

Det enkla svaret till dig, om du inte vill lägga ner så mycket tid, skulle givetvis vara att sätta in hela kapitalet i fonder. Där kan du blanda med billiga Indexfonder (AvanzaZero) och aktiefonder som presterat bra under en längre tid (Didner & Gerge). Självklart kan du krydda och sprida riskerna ännu mer genom att plocka in lite globalt, här är DNB Global Indeks min favorit

 

Högutdelare – detta skulle jag välja

Men, nu verkar det som att du är intresserad av stabila högutdelare för att på så vis kunna få en bra avkastning men även en passiv inkomst. Bra val! Utdelningar har visat sig stå emot börskrascher väldigt bra och väljer du stabila bolag som ständigt ökar sin tillväxt är chansen stor att du kommer lyckas väl.

Hade jag varit i dina kläder så skulle jag undvika att investera allt på en gång. Kan du hålla dig kylig när det väl börjar knaka på marknaden och kurserna i allmänhet sticker iväg söderut så är det givetvis klokt att sätta alla dina pengar i arbete direkt, men detta är lättare sagt än gjort.

Problemet är väl att 5 år är en förhållandevis kort tid och vi vet inte om nästa nedgång kommer om 1 år eller 7 år. Det enda vi vet är väl att det kommer komma sättningar på börsen. Sker detta efter 4 år då det är 1 år tills dess att du ska ta ut ditt kapital är det ju mindre roligt…

Jag skulle fördela enligt följande:

 • 20% investmentbolag
 • 20% preferensaktier
 • 60% stabila högutdelare

Preferensaktierna förespråkar jag då kursen är relativt stabil men ger en väldigt fin yield (direktavkastning). Sätter du in ett så pass stort kapital och sprider dessa mellan exempelvis 3 preferensaktier kommer du få en fin kassako där du dessutom kontinuerligt kan fylla på ditt innehav. Jag äger just nu Akelius Pref och K2A.

Investmentbolagen delar kanske inte ut så mycket men här kommer du troligtvis få en fin kursutveckling. Mina favoriter är Investor, Kinnevik och Latour. Dessa har en fin ledning och har gått otroligt bra historiskt.

Högutdelarna är till för att dina utdelningar ska växa med tiden. Du vill här äga bolag som ändå har en hyfsad direktavkastning men som också tenderar att dela ut mer och mer för varje år som går. Välj kanske 10-15 stycken då ditt investerade belopp är väldigt stort.

Tänk på att sprida risken mellan branscher och inte bara mellan bolagen. Här kommer några exempel. Kom ihåg att inte ta något av det jag skriver som rekommendation:

 • Castellum – fastigheter – 20 år med utdelningshöjningar
 • Atlas Copco – industri – 33 år utan sänkt utdelning
 • Nordea – bank – fin direktavkastning och utdelningshistorik
 • SCA – skog – har sedan uppdelningen tuffat på riktigt bra. Fin utdelningshistorik
 • Fenix outdoor – 18 år utan sänkt utdelning
 • Nibe – energi/värmepumpar – 18 år utan sänkt utdelning
 • Skanska – bygg – skrev ett inlägg om deras utdelningshitorik
 • Axfood – mat – skrev ett inlägg om deras utdelningshistorik

Det finns mängder av andra bolag att ta upp och för fler tips rekommenderar jag att kika i min nuvarande portfölj.

 

Utlandet då?

Bortom

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x