Min bankrådgivare rekommenderar Länsförsäkringar Bekväm Fond Stabil A . Men jag har läst lite och är mer intresserad av en indexfond. Jag är även lite intresserad av Länsförsäkringar Global Indexnära. Förstår att det är mer risk men avgifterna gör lite skillnad och min tanke är ett sparande på minst 3 till 5 år eller mer å tror att det gör skillnad eller är jag helt fel å mina tankar?

Först och främst vill jag passa på att tacka för en suverän fråga. Du verkar vara väldigt analyserande i ditt tänkande, vilket är både lärorikt och viktigt när det kommer till ekonomi. Val av fond är A och O och jag hoppas att du inte går på samma mina som jag gjorde den gången jag betalade 17% i avgift för en av mina fonder.

Att sluka det en rådgivare säger rakt av är tyvärr som att spela pingis med förbundna ögon…ibland kan det bli bra, men oftast går det mindre bra. Rådgivare säljer oftast enbart företagets enskilda produkter som mycket väl kan innehålla höga avgifter och inte nödvändigtvis prestera bättre än exempelvis en vanlig indexfond.

Länsförsäkringar Bekväm Fond Stabil A låter för mig som ett rätt dåligt alternativ utan att ha kikat på den allt för mycket.

”Bekväm Fond Stabil är en aktivt förvaltad blandfond som placerar 20 procent i aktiefonder, 40 procent i räntefonder och 40 procent i absolutavkastande fonder.” Källa: http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00015KOH

Just det här med en fond som investerar i andra fonder har jag aldrig riktigt förstått mig på. Finns det då fonder som investerar i andra fonder som i sin tur investerar i faktiska fonder. ”Fond-Inception, if you get what I mean”.

Tänk även på att aktiva fonder som denna är inte nödvändigtvis presterar bättre än index. Det finns många exempel på aktiva fonder som inte alls presterat bättre än index.

Avkastning kontra avgift

Som du vet betalar du inget faktiskt courtage när du handlar fonder (förutom börshandlade fonder, s.k. ETF:er). Däremot tenderar den procentuella avgiften du betalar att springa ett eget ränta-på-ränta lopp. Det här är något som förklaras väldigt bra i boken Så kan alla svenskar bli miljonärer i hängmattan.

Min egna svenska portfölj med stora stabila bolag har i år avkastat 4,2%

Bekväm Fond stabil A har i år avkastat 2,0%

Nu är det givetvis dumt att kika på enbart detta år, jag vet. Men mitt faktum kvarstår…kolla Alltid vad du betalar för och vilken avkastning du kan tänkas få. Håll nere avgifterna är prio 1 enligt mig.

 

Sparhorisonten

Sedan tänker jag lite på din sparhorisont också. 3-5 år är relativt kort tid på börsen och mycket kan hända på dessa år Det finns många alternativ som gör ditt sparande mer säkert. Exempelvis kan du placera en del av sitt sparande i räntefonder, men då minskar givetvis chansen till bättre avkastning.

På lång sikt har börsen presterat riktigt bra men jag ställer mig ändå tveksam till att vara investerad enbart 3-5 år. Jag skulle själv känna mig rätt osäker och ha svårt att sova om nätterna om jag visste att mitt innehav ska prestera bra under så kort tid.

Till fondtipsen så vill jag gärna slå ett slag till Avanzas Fondgenerator. Avanza har så mycket mer att erbjuda från ett så pass mycket större spektrum än en rådgivare på en bank.

Själv tycker jag att indexfonden AvanzaZero med 0% avgift är ett riktigt bra alternativ. Nordnet har även en liknande fond.

Jag tycker att du ska starta smått i en fond och samtidigt läsa på och bilda dig en uppfattning om dit du vill. Ett tips är att gjorde när jag var ny, nämligen sätta av 500 kr i månaden som jag spred i ett par fonder.

Lycka till önskar…

 

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x