Det här är en fråga från en läsare som jag mest tar upp för att den skänker mig så mycket glädje, men också för att frågan kan vara relevant för många där ute.

Fråga

Efter många års följande utav din blogg måste jag börja med att berömma dig. Underbar blogg med mycket idéer och nytänk.

Jag har ett problem då jag har x miljoner kr i kassa.
Har idag placerat ut pengarna på 3 storbanker samt Avanzas nya sparkonto med 2,2% ränta samt sparkonto på Avanza via Klarna på 2% ränta
Jag är trött på storbanker som Länsförsäkringar (1,05%) Swedbank (1,5%) SEB (1,55%) Nordea m.m
 
I och med husköp så ligger kassan i olåsta sparkonton (rörlig ränta)
Vad hade du placerat pengarna i och med att dom skall användas till en ytterligare bostad?
 

 

 

Först och främst är det fantastiskt roligt att höra från någon som följt mig under flera år. Att det faktiskt finns läsare som återkommer hit lite nu och lite då under lång tid känns rätt overkligt. Det är bland annat dessa läsare som gör att jag fortsatt blogga så länge som jag faktiskt gjort.

Ni får väldigt gärna fortsätta skicka frågor. Jag läser alla kommentarer men det händer att jag inte svarar på allt. Mailen försöker jag åtminstone svara på 😀

 

Svar

I frågan har jag tagit bort hur många miljoner det rör sig om med tanke på anonymitet. Vad jag kan säga är att det rör sig om åtskilliga och att summan överstiger mitt totala portföljvärde.

Nu när husköp väntar så är det helt rätt att du inte slängt in dina surt förvärvade pengar på börsen. Där vill du ha åtminstone 5 års horisont. I värsta fall tvingas du köpa ett hus utan ditt garage du hade tänkt, eller att du får tumma på läget om börsen inte går som det är tänkt.

Räntefonder går givetvis att köpa men där tillkommer det en avgift plus att jag aldrig riktigt varit attraherad av den investeringsformen. Tänk dessutom på att det kan förekomma volatilitet även där. Se bara på hur Spiltans räntefond utvecklat sig under de senaste 5 åren:

 

Utvecklingen i räntefonden ovan har ett CAGR (genomsnittlig årlig utveckling) på 1,54% medan min portfölj gjort 12,47% per år de senaste 5 åren. Men då kommer min portfölj med betydligt högre risk, även om det inte är någon högriskportfölj.

Jag tycker du är inne på rätt spår för att byta mot bättre ränta. Tyvärr finns det inte samma möjligheter att förhandla till bättre sparräntor som när du förhandlar om bättre bolån, men det går alltid att byta.

Den absolut viktigaste frågan du måste ställa dig är när i tiden ni kan tänkas köpa. Är tanken att köpa imorgon ifall rätt läge dyker upp, ja då finns det inget annat alternativ än att köra obundet. Som jag förstått så är det här läget för er idag. Däremot finns det i vissa fall fria uttag mot en avgift.

Du gör rätt i att stoppa storbankerna i byrålådan i detta fall. Det viktigaste att tänka på är att ditt konto erbjuder insättningsgaranti och då denna är 1 miljon så behöver du sprida ditt sparande i många aktörer.

Här är en lista på de aktörer som idag erbjuder bäst ränta. Den första i listan erbjuder väldigt bra ränta men där kan du tyvärr max spara 100k för just den räntan.

Företag Aktuell ränta Bindningstid Fria uttag Insättningsgaranti Övrigt
Tjusbygdens Sparbank 3,50% Nej 1 per år Ja Max 100k
Santander 2,65% Nej Nej, uttag behöver föranmälas 31 dagar I förväg Ja Denna ränta enbart om du sparar minst 100k
Bargo 2,65% Nej Ja Ja  

 

Kan du tänka dig att binda i 6 månader så finns det lite bättre alternativ, även om du hittar bra mycket bättre ifall du kan tänka dig 12 månader.

Företag Aktuell ränta Bindningstid Fria uttag Insättningsgaranti Övrigt
Erik Penser Bank 3,00% Ja, 6 månader Nej Ja  
Cellector 3,00% Ja, 6 månader Nej Ja 0% ränta om under 10k
SevenDay 2,90% Ja, 6 månader Nej Ja Dansk insättningsgaranti 100 EUR

Tessin eller Lunar är inte heller något alternativ då dina pengar faktiskt blir bundna där. Det är givetvis synd med tanke på att räntan där är väldigt bra just nu.

 

 

Det här är ett jättetråkigt svar men det finns tyvärr inga genvägar till extra avkastning om du inte är beredd att ta risk.

Sist vill jag bara upplysa om att inte ha någon typ av räntesparande i ett ISK. För att ett ISK ska vara lönsamt idag måste du ha en avkastning som överstiger 3,26%, vilket jag skrivit om här.

Sedan vill jag önska dig lycka till med husköpet också! Tanken har faktiskt flugit igenom mitt huvud någon gång att sälja portföljen och köpa präktig villa som då blir nästintill obelånad. Målet att leva på portföljen har däremot alltid gått segrande ur den striden.

 

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x