Jag fick en rätt intressant fråga igår som kanske fler har funderat över. Den handlar specifikt om att äga EQT och Invetor tillsammans i portföljen.

Fråga

Först och främst, tack för en grym blogg. Har underlättat att lära mig mer kring aktier när jag lämnat indexfonder för aktier.

Men nu till frågan, vad är anledningen att du äger bolag ”två” gånger, t.ex. EQT och sedan Investor? Vet att du har skrivit något om det innan men hittar inte inlägget.

Allt gött, keep it up 

Därför äger jag EQT tillsammans med Investor

Generellt så bör du tänka på vilka underliggande bolag som ingår i investmentbolagen så att du bättre kan justera vikten i portföljen. Bland de större investmentbolagen (Investor, Industrivärden, Lundbergs etc.) så byts de underliggande bolagen ut rätt sällan. Att kontrollera att din vikt för individuella innehav är därigenom rätt lätt.

Å andra sidan finns det inget som säger att en portfölj ska vara likaviktad. Det är väl mer en strategi som förhindrar att din portfölj blir lidande om ett bolag skulle få rejäla problem och bli en fallande kniv. Tycker du t.ex. att Warren Buffetts portfölj ser likaviktad ut (dock en rätt gammal bild)?

Med det sagt äger jag både Investor men även EQT separat i min portfölj. EQT ingår ju i Investors portfölj där det här riskkapitalbolaget utgör 9% av Investors substans. I min portfölj väger EQT separat 2,82%.

Räknar jag ut totala vikten av EQT blir det ca 3,3% av min portfölj. Detta är då fortfarande under många av mina bolag som väger allra tyngst.

 

Både EQT och Investor är dock lite speciella. Här får du tillgång till en rad underliggande investeringar och därför blir du ännu mer diversifierad.

Den stora tanken bakom mitt ägande av investmentbolag är att dessa ska ge en fin totalavkastning tills dess att jag fyller 40 och lägger över dessa mot mer stabila högutdelare. Det här förklarar jag vidare i min strategi.

För mig är EQT ett bolag som jag absolut vill äga. När EQT gick in på börsen sålde Investor en del EQT för att öka de antal aktier som finns tillgängligt för oss dödliga att handla (free float). Vill du veta mer om EQT och varför jag investerar rekommenderar jag det här inlägget.

Det finns även andra bolag som jag verkligen vill ha i portföljen och som jag också äger separat. Atlas Copco är ett sådant och Atlas kanske är det främsta utdelningsbolaget som vi har i Sverige.

Äger du ett investmentbolag och också något av dess underliggande bolag separat?

 

3 4 votes
Article Rating
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x