EQTs kursrörelser har sedan noteringen varit en berg-och-dalbana, minst sagt. Noteringskursen var 67 kr men efter bara ca en timmes handel var kursen uppe i 84 kr. Vi som var ihärdiga och väntade fick dock  se att kursen hann stiga till hela 160 kr innan Corona.

Sedan gick det snabbt… Efter en mycket kort tid stod kursen där vi såg den vid öppning men tyvärr varade inte det här länge. Marknaden sa “vad i hela friden håller vi på med?!” och beslutade sig för att värdera upp bolaget till tidigare nivåer.

Ni som köpte EQT i botten har fått en fenomenal resa. Själv är jag långsiktig ägare och har enbart köpt, köpt och åter köpt aktier under hela resan. Jag blev tvungen att kommentera det då en läsare påstod att jag försökt fiska efter guldlägen och “korta klipp” 🙂

 

EQT utdelning

Utdelning får vi också via EQT, om än inte allt för mycket. Direktavkastningen efter den här extrema uppgången ligger på blygsamma 1,4%. Första året som noterat bolag har EQT bestämt att dela ut 2,2 kr/aktie. Den första delen kommer nu i juni och den andra i december. Det är rätt fint för mig som söker mer bolag vars utdelning ligger i december.

EQTs utdelningspolicy faller mig också helt i smaken:

“Att generera en stabilt ökande årlig utdelning i absoluta eurodominerande termer”

 

Det här gör EQT

EQT är en differentierad och global investeringsorganisation (eller riskkapitalbolag) med en 25-årig historia av att investera i, utveckla och äga bolag, med en historisk attraktiv och stabil avkastning.

Något som är rätt intressant är att kika på vad bolaget gjort för investeringar och avyttringar under 2019. Det är en hel del vill jag lova. Oftast är det bolag som du inte har någon aning om vad det är. För 2019 var det väl enbart Anticimex och Avenso som jag hört talas om. Investeringarna ser ni på sida 10 i deras årsredovisning.

Själva modellen i EQT är rätt enkel men ändå svår att begripa till fulla. Den baseras på 5 steg:

  1. Tillhandahålla kapital. Investerare allokerar kapital till EQT-fonder.
  2. Investera. Här riktar man sig mot företag med hög tillväxtpotential och god kvalité
  3. Framtidssäkra. Här ser man till att bolagen ska uppnå sin fulla potential.
  4. Avyttra. När den fulla potentialen är uppnådd väljer man oftast att avyttra.
  5. Kvar blir avkastning

Grunden i EQT började år 1993 under en middag i Gamla Stan. Det var Conni Jonsson som ett år efteråt fick mandat från Investors styrelse att bilda det vi kallar för EQT. Man fick även stöd från SEB och den första fonden inriktade sig på industriföretag. Conni själv äger idag mer än 6 miljoner aktier i EQT.

Conni Jonsson, grundare till EQT år 1994

Extremt mycket har hänt sedan dess och idag förvaltar man 40 miljarder euro och har 706 medarbetare spritt på 40 nationaliteter.

Du som äger Investor får också en rejäl kaka EQT. Efter noteringen sålde Investor en del av sitt innehav i EQT för att öka free float av aktien (den del som finns ute till handel). Dock står man kvar som stor ägare med 18,1% av aktierna.

0 0 vote
Article Rating
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x