Texas Instruments (TXN) är kanske det mest intressanta utdelningsbolaget jag hittat inom tech-sektorn, som annars brukar investera det mesta i sin egna verksamhet. Bolaget har belönat sina investerare med en suverän avkastning samtidigt som utdelningshöjningarna är bland de vassaste jag skådat.

 

Lite spännande om Texas Instruments

Första gången jag hörde talas om bolaget var nog i gymnasiet då jag använde deras graf-räknare. Idag är det tydligt att bolaget är så mycket mer än miniräknare då marknaden verkligen skriker efter deras produkter.

Texas Instruments TI-82 STATS

TXN ser till att designa, tillverka och sälja halvledare till elektronik-tillverkare över hela världen. Tack vare den ökade miningen av kryptovalutor men även mycket annat så råder nu brist på dessa. Sannolikheten är även stor att brisen blir ännu större i framtiden med tanke på teknikutvecklingen (elbilar etc.).

Den här bristen har jag själv upplevt då det är betydligt svårare idag för mig att uppgradera mitt grafikkort till datorn än vad det var för några år sedan.

Amazon.com: - Orange - Crossed Shovel and Pick Axe 10" x 10" Vinyl Sticker - Mining Pickaxe Expedition - 20 Color Options : Automotive

Man kan allts√• s√§ga att det h√§r √§r ett typexempel p√• begreppet ”hackor och spadar”, allts√• bolag som s√§ljer utrustning till gruvor och inte letar efter metallerna sj√§lva. En s√•dan verksamhet s√§gs vara mer p√•litlig d√• du inte vet om sj√§lva gruvbolaget kommer hitta guld eller ej. Jag gillar faktiskt den typen av bolag skarpt.

Faktum är att TXN befinner sig väldigt långt ner i kedjan. Ta exempelvis Best Buy som säljer IT-Produkter. Dessa kan t.ex. levereras från Dell. Dell i sin tur använder produkterna från Texas Instruments för att tillverka sina datorer. Om vi inte går ner på metallnivå så kommer vi inte djupare.

 

Gamla anor

Texas Instruments är ett av de äldsta techbolagen i världen med historik ända tillbaka till 1930-talet. Under 90 år har bolaget med varierande framgång hjälpt till att driva utvecklingen framåt. Vad jag menar med varierande framgång beskriver jag lite längre ner.

Exempelvis så uppfann en medarbetare, Jack Kilby, det första chipet år 1958 som bokstavligt talat förändrade världen.

 

Texas Instruments utdelning

Då min blogg är en utdelningsblogg så blir det här huvudfokus i mitt inlägg, snarare än att gå djupare in på exempelvis värdering.

Texas Instruments har höjt utdelningen 17 år i rad men har även en positiv utdelningstrend* på 32 år. Jag skulle säga att bolag med en trend på 5 år för stigande utdelning är värda att kika lite extra på.

*Ej sänkt utdelning, men utdelningen kan ha varit densamma från ett år till ett annat.

Men helt klart är det bolagets utdelningstillväxt som presterat fantastiskt.

Utdelningstillväxt Texas Instruments

Jag brukar ta Johnson & Johnson som exempel på strålande utdelningstillväxt. Om du köpte 20 aktier i JnJ 1988 kostade det dig ca. 800 kr exklusive courtage. Dessa aktier (om du inte återinvesterat nya) delar idag ut 714 kr per år. Du får alltså nästan samma utdelning per år som priset du köpte dem för (YoC 100%). Här har jag inte tagit inflationen i kalkylen.

Texas Instruments har ökat utdelningen med i snitt 22% årligen de senaste 10 åren. Utdelningen har vuxit så det knakar och jag kan i ärlighetens namn inte tänka på något annat bolag jag skrivit om som kan mäta sig med detta. Det här är också lite av anledningen till att jag ville ta upp bolaget idag.

Extrema återköp

Utdelning i all ära, men TXN har även varit enastående när det kommer till att köpa tillbaka aktier från den öppna marknaden, s.k. aktieåterköp. När antalet aktier minskar så borde teoretiskt värdet på de aktier du och jag har kvar stiga. Här i Sverige är det väl enbart Swedish Match som kan visa upp statistik ens i närheten av detta.

 

Direktavkastning Texas Instruments

Bild från simplysafedividends.com

Direktavkastningen (DA) ligger idag på 2,36%. Snittet de senaste 5 åren har varit 2,53%. Det här är givetvis mindre än många av mina andra innehav men då har jag inget bolag i portföljen som presterat en utdelningstillväxt som ens är i närheten av TXN.

Se vilket snitt jag har i direktavkastning 2021

 

Texas Instruments Totalavkastning

Här har jag både positivt och negativt att nämna. Det positiva är väl att TXN presterat över 20% i genomsnitt årligen de sista 10 åren. Det här är jämförbart med Svolders totalavkastning under de senaste 15 åren.

Det mindre roliga är att vi haft långa perioder med nära på ingen kursutveckling alls och det här drar ner totalavkastningen om vi kikar under en längre period. Säg exempelvis 20 år.

 

Negativt

Världen skriker just nu efter halvledare, något som självklart gynnar bolag likt Texas. Å andra sidan ska vi komma ihåg att det här är en cyklisk marknad och behovet kan minska snabbt om ekonomin faller neråt.

Halvledarbranschen är dessutom öppen för konkurrenter med marginaler på nära 50%. Egentligen har jag svårt att hitta någon form av vallgrav här.

TXN har historiskt haft svårt att anpassa sig till nya tekniker. Sen på bollen med andra ord. Det här ser vi rätt tydligt om vi zoomar ut aktiekursens utveckling sedan IT-bubblan 2000.Vi kan se svaghet i att bolaget tagit tid på sig att komma igång med tillverkningen av ny teknisk utrustning när det väl gäller. Det betyder inte att den trenden kommer fortsätta givetvis.

Mining av bitcoin har skapat en stor efterfrågan av halvledare. Vad händer om fler länder förbjuder den här typen av verksamhet? Jag är själv inte insatt i krypto särskilt mycket men jag har förstått att risken ändå finns.

 

Positiv

En positiv punkt är att TXN i mitten av nästa år (2022) kommer påbörja byggnationen av ytterligare en fabrik för 300mm chips. Den fabriken kommer heta RFAB2 och vara belägen i Texas. Den här typen av större chip är mer kostnadseffektiva.

TXN har skapat starka relationer med kinesiska partners.  Det här är en viktig del av världen och kommer betyda mycket för bolagets prestation i framtiden.

5G teknologin och allt som även har med utvecklingen vi ser inom bilindustrin kommer skapa stort behov av halvledare i en mycket snar framtid.

 

Summering

Jag tycker TXN ser extremt intressant ut om du vill fokusera p√• en mega-trend och fantastisk utdelningstillv√§xt. Det intressanta √§r v√§l att det enbart finns lite drygt 600 √§gare hos Avanza. Vore intressant att h√∂ra om du √§r en av dem ūü§ó

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x