Mitt mål är att ligga på en snitt i direktavkastning på över 3,5%. Visst, direktavkastning är långt ifrån allt, men ska det bli några pengar att återinvestera kommer man tyvärr inte långt med 0,5%. Här är vad min portfölj presterar i dagsläget.

 

Till alla som säger att man bör fokusera på utdelningstillväxt framför hög direktavkastning håller jag med men det beror också helt på ålder, tidshorisont och mål. Tänk också på den jämförelse jag tidigare gjorde kring detta.

 

Snitt direktavkastning 2021

*Bolag som givit extrautdelning. Denna är då medräknad i direktavkastningen just nu och är anledningen till att exempelvis Industrivärden har över 2%

Snitt direktavkastning: 3,56%

 

Några få noteringar

Ett noggrannare sätt att räkna ut snittet är att även ta med vikten av bolaget i portföljen. Har man spretig vikt så ger detta en mycket bättre bild. Den uträkningen blir inte så mycket svårare men du måste veta den procentuella storleken som varje bolag utgör av din totala portfölj.

YoC, alltså yield on cost, är också intressant att kika på. Har du Avanza kan du enkelt se detta under nyckeltal men det finns säkert en metod att se samma info även hos Nordnet. Nu när börsen är “högt värderad” så är sannolikheten stor att ditt YoC värde är högre.

SkiStar har egentligen 0% i direktavkastning men jag känner det troligt att man åtminstone kommer dela ut 3,5 kr i december och troligtvis ännu mer. Skistar Utdelning (2020)

H&M är lite samma grej men där har jag svårare att bedöma utdelningen. Troligtvis blir det några slantar nu till hösten i alla fall.

I en jämförelse likt detta kommer aktier med 0% sänka snittet rätt rejält.

Det jag sa tidigare om hög värdering och låg direktavkastning stämmer nog. Förvisso borde aktiekursen spegla bolagets prestation men utdelningen kommer alltid släpa efter. Tror marknaden att ett bolag kommer göra högre vinst (som borde generera mer utdelning) så kommer inte marknaden vänta på att utdelningen höjs.

Som helhet tror jag ändå att det går att hitta bolag kring 4% i direktavkastning som ändå har potential att växa relativt kraftigt och även öka utdelningen.

 

 

3.3 12 votes
Article Rating
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x