Det här är en analys av Omega Healthcare Investors (OHI), ett av mina amerikanska utdelningsbolag med extremt hög direktavkastning. Är Omega Healthcare köpvärt 2022? Det har hänt en hel del rörande bolaget på senare tid som är värt att ta upp. Kommer bolaget klara av att hålla i utdelningen ytterligare ett år?

Uppdatering kring Omega Healthcare 2022

Här skriver jag lite kring vad som händer i Omega Healthcare just nu. Texten editerade jag i oktober 2021. Ett tips till er som är nya i Omega så rekommenderar jag att läsa inlägget nedan först och sedan återgå hit.

Omega Healthcare Investors Inc är ner -24% under det senaste året, vilket är betydligt mer än MSCI US REIT Index som är ett index för att tracka REIT:s generellt.

 

Vi ser att Omega inte kunnat få in alla hyror från hyresgästerna. Faktum är att OHI fick 89% av sina hyror förra kvartalet. Det är ovanligt att en REIT får in 100% av hyrorna över tid. Samtidigt ser vi hur exempelvis Realty Income lyckades tillhandahålla +95% under värsta pandemin.

Vi får inte glömma att vården haft det extremt kämpigt. Det är inte enbart kostnader för extra munskydd utan främst brist i arbetskraft som satt käppar i hjulet. OHI är dessutom störst inom vad man enklast kan förklara som korttidsboende. Dessa utgör nästan 80% av deras portfölj. Här har det varit många sängplatser tomma då många inte velat ta risken att läggas in där p.g.a. smittorisk.

Så… bolagen som hyr fastigheterna av OHI får ökade kostnader och mindre intäkter. Det i sin tur leder till att man får problem att betala hyran. I slutändan påverkar det här OHI negativt.

 

Vad säger siffrorna?

 

När det kommer till REIT:s så hör man oftast om nyckeltalet AFFO, Adjusted Funds From Operations. Det är alltså fastighetsbolagets intäkter från hyrorna som dimper in och det är härifrån utdelningen kommer.

Under pandemin är det 4 hyresgäster såvitt jag vet som haft problem att betala avgifterna till OHI i tid. Här har Omega själva gått ut med att man gjort upp en plan kring framtida betalning. Med det sagt, missade intäkter är missade intäkter.

Även om problemen lär fortsätta ett tag i 2022 så täcktes utdelningen upp med en rätt god marginal i fjärde kvartalet för 2021. Omega visade ett AFFO på $0.77 per aktie i senaste rapporten och detta var $0.10 högre än själva utdelningen.

Faktum är att man lyckades öka AFFO med 2,5% för helåret. Även om det inte gav något utrymme till utdelningshöjning så är det gott nog för att täcka den utdelning man redan ger. För helåret 2021 låg utdelningsandelen på 81%. Jag tycker personligen att det här känns mer tryggt än när H&M delade ut som mest.

OHI brukar ibland jämföras med en annan liknande REIT, Medical Properties Trust. Denna är inte ner lika mycket men som jag förstår har de inte samma utmaning med underliggande hyresgäster. Därav anledningen till att OHI drabbats hårdare.

Allt detta sammantaget gör att jag ser utdelningen i OHI som rätt trygg men självklart finns det mycket säkrare alternativ. Du får idag 9% direktavkastning via OHI.

Kort om Omega Healthcare Investors

Omega Healthcare Investors (OHI) är ett amerikanskt fastighetsbolag där fastigheterna finns inom vårdsektorn. Man fokuserar i huvudsak på s.k. skilled nursing facilities (SNFs). Det är en typ av korttidsboenden där syftet inte är att vårdas till livets slut, utan mer tillfälligt. Ett exempel är en patient som nyligen opererats och inte kan få rätt vård i hemmet

Bolaget är strukturerat som en REIT, vilket gör att bolaget undgår viss fastighetsskatt p.g.a. en speciell REIT-lagstiftning. Jag har sedan tidigare ett par REIT’s i min portfölj. Därigenom kan dessa bolag dela ut mer till aktieägarna.

Bolaget listades på NYSE med tickern OHI 1992 och har idag 63 operatörer/hyresgäster (bolag som hyr in sig i deras fastigheter). Totalt regerar man över över 945 fastigheter i US och UK. Man klassas som ett av de största bolagen som tillhandahåller SNFs.

 

REIT - vad är det?

REIT står för Real Estate Investment Trust och är i grund och botten ett fastighetsbolag som äger, driver eller finansierar inkomstgenererande fastigheter. En REIT betalar minst 90% av vinsten till aktieägarna, detta för att få en skattemässig fördel.

Varför har vissa REIT's lägre utdelningsandel?

Som utdelningsbolag så har Omega presterat väldigt fint med höjda utdelningar 17 år i rad (källa: investor relations omega). Det som är lite trist är då att utdelningstillväxten inte varit jättegod på senare tid.

En fördel med OHI är att man ingår i kategorin Triple-net REIT, vilket innebär att man låter hyresgästerna stå för operativa kostnader, skatter, underhåll, försäkring o.s.v. 

Omega Healthcare analys

Många tycker att bolagen som pysslar med Senior Nursing Facilities kan komma att behandlas mindre bra av regeringen. Och så är det kanske, den politiska risken är väldigt hög. I alla fall mycket högre än om du exempelvis investerar i det Svenska skogsbolaget Holmen.

Även innan Corona stormade det lite kring bolaget. Då var det tre stycken av Omegas topp 10 hyresgäster som hade problem. Risken blir då att dessa tvingas avsluta sin verksamhet och då står fastigheterna för Omega tomma = no good!

Det stora problemet med Corona har då varit att kostnaderna för de som hyr fastigheterna ökat. En rad åtgärder samt extra utrustning har fått sättas in och hyresgästerna har blivit drabbade hårt. Och då snackar vi inte enbart munskydd… Vinsten har också sjunkit i och med att exempelvis operationer fått ligga efter i takt med att pandemin prioriterats.

Det har tillkommit en hel del helikopterpengar för bolag som bedriver den här typen av verksamhet. Man kan verkligen säga att det lättade upp den annars oroade situationen. Nu läste jag om att ytterligare ett stimulanspaket var på väg ut.

Bortsett från tråkiga nyheter har OHI kunnat öka sitt AFFO under pandemin. Givetvis inte med mycket för att motivera en utdelningshöjning, men utdelningen har ändå hållit i sig. Många anser också att bolaget kommer kunna prestera liknande siffror även framgent med tanke på hur duktig ledningen är på att köpa och sälja fastigheter med fint resultat. 

I januari 2021 köpte man 24 fastigheter inom äldreomsorgen från Healthpeak Properties.

 

Visste du?

FFO står för Funds From Operations och är ett särskilt nyckeltal specifikt för REITS. Utdelningen baseras i mångt och mycket på detta och en REIT har svårt att höja utdelningen om inte cash växer från den löpande verksamheten. AFFO står för Adjusted FFO.

En vanlig fastighet i Omegas portfölj innehåller ca 100 sängar och är i snitt 80% fyllda med vårdtagare. Från januari 2020 till januari 2021 sjönk beläggningen med 11% men har nu åter börjat stiga. Problemet är väl att många vill undvika att sätta sina nära och kära i dessa boenden p.g.a. Corona. Även i Sverige finns det många som inte vill sätta sina äldre i vård- och omsorgsboenden p.g.a. smittorisken.

En stark mega-trend i bagaget

När det väl kommer till kritan så måste vi dock inse att Omega rider på en väldigt stark mega-trend med en åldrande världsbefolkning. Under de nästkommande 40 åren räknar man med att behovet av vård för äldre kommer att dubblas i USA. Det här tyder givetvis på att fler fastigheter för att stoppa de äldre i måste finnas och behovet således öka.

Utöver det ser vi ett växande behov av så kallade Skilled Nursing Facilities, den typen av vårdfastigheter som är störst i Omega Healthcares portfölj. Fler patienter blir dirigerade till den här typen av vårdhem än någon annan typ.

Omega Healthcare Utdelning 2022

Det fina med Omega är att man ger en väldigt attraktiv direktavkastning och har så även gjort historiskt. Under den tid jag handlat bolaget så har direktavkastningen pendlat mellan 7-10% och utdelningen har aldrig sänkts under min tid som aktieägare.

Utdelningsfakta

Direktavkastning: 9,45%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Utdelning/år: $2,68

Antal år med höjd utdelning: 17

5 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 2% (lågt)

10 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 5% (lågt)

Utdelningsandel: 81% räknat på AFFO från 2021

 

Omega Healthcare Totalavkastning

Under senare tid har aktiekursen inte haft någon rolig resa. Här måste vi dock se på totalavkastningen, alltså vad din avkastning blir om vi även inkluderar återinvesterad utdelning.

Nedan presenterar jag Omegas totalavkastning. Den har varit helt ok skulle jag säga. Tänk även på att 15% årligen dubblar ditt innehav på 5 år

Även jämfört med andra REIT:s inom samma område är detta bra:

Källskatt Omega Healthcare

Precis som för andra aktier i USA betalar vi i Sverige en källskatt på 15% när utdelningen kommer. Investerar du i ett KF kommer du få tillbaka denna om 3 år. Handlar du aktier via Nordea går det betydligt fortare!

Slutsats

Vill man få exponering mot fastigheter inom hälsosektorn/fastigheter och samtidigt få en hög direktavkastning som delas ut 4 gånger per år så tycker jag att Omega Healthcare är intressant. Det här är en extrem-utdelare där du oftast kommer se mellan 7-10% direktavkastning.

För den kortsiktige väntar dock oro men min take är att bolaget gått igenom negativa perioder tidigare och klarat sig ur dessa väl. 

REIT’s tycker jag är ett spännande koncept och Omega har visat att man kan leverera ett CAGR på över 15% sedan 2002.

Sedan finns det givetvis somliga som tycker att Medical Properties Trust är bättre. Och visst, jag kan inte svara på den frågan då jag inte till fullo jämfört dessa. Det får bli ett senare projekt 🙂

Jag är fortsatt investerad och tycker att jag med glatt samvete kan köpa mer här och nu. Här är alla utdelningar jag fått från Omega:

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x