Knowit har varit en fantastisk investering allt sedan IT-bubblan sprack och investerare lämnade den uppblåsta branschen. Nu har aktien fallit mer än någonsin sedan dess och aktien ger en aptitlig direktavkastning. Är det värt att investera?

Är kaffet redo? Det har nämligen blivit dags för söndagsanalysen och idag tänkte jag ta upp ett bolag som jag vet många av er frågat efter.

 

Knowit

Investerade du i Knowit 2002 (20 år sedan) så har du fått en avkastning på hela 2 929%. Använder du min kalkylator så inser vi att dessa investerare fått 18.59% i genomsnittlig årsavkastning (CAGR). Då jag kikat på många bolag vet jag att det här är en mycket fin siffra som slagit Stockholmsbörsens breda index med råge.

 

Utdelningshistoriken ser inte så aptitlig ut tyvärr. 2020 var förslaget 6,25 kr/aktie men denna ställde man sedan in likt många andra bolag. Knowits direktavkastning ligger idag på ca 3,5%. Snittet på Stockholmsbörsen de senaste 5 åren är väl 3% har jag för mig.


 

Första utdelningen som jag själv kan förmå mig hitta var 2,35 kr 2006. Med andra ord har utdelningen i snitt vuxit med 7,35% årligen sedan dess. Visst har det här varit ett bra skydd mot inflationen, men inget om vi jämför med exempelvis Texas Instruments som de senaste 20 åren höjt med 22%.

En fördel är väl utdelningsandelen som legat kring 50% länge. Målet är att dela ut 40-60% av vinsten. Du som följt mig ett tag vet att jag tycker 60% är den optimala utdelningsandelen. Då får investeraren majoriteten samtidigt som bolaget får en kaka själv att kunna återinvestera i sin egna verksamhet.

Kvar har vi då frågan om det här är ett kalasbra case att gå in i nu när kursen stuckit iväg neråt och inte tyckts återhämta sig likt andra aktier.

 

Knowit är en av många IT-konsulter på Stockholmsbörsen. Bolaget har 4300 anställda med huvudkontoret i Stockholm. Enligt Knowit så har man en ”unik kombination inom IT, design, kommunikation och management” som då hjälper deras kunder att transformeras digitalt.

Som jag nämnt tidigare är det här inget ungt bolag. De bildades 1990 och börsnoterades sedan innan IT-bubblan 1997. Om prognosen stämmer kommer bolaget i år ha dubblat sin omsättning jämfört med 2019.

Det här är då ett renodlat konsultbolag, vilket betyder att man inte utvecklar mjukvara själv och säljer utan förlitar sina intäkter i form av arvode för uthyrd personal. En liten del av intäkterna (ca 4%) kommer från att man säljer vidare programvarulicenser såsom Office 360 och molntjänster.

Knowit berör många sektorer men den offentliga sektorn har alltid varit viktig. Skatteverket är en av bolagets kunder inom den offentliga sektorn. Nu i december vann Knowit ett ramavtal värt upp till 70 miljoner kr avseende utveckling av digitala tjänster hos Skatteverket.

Knowits 5 största sektorer

  • Offentlig sektor – 38%
  • Retail & service – 17%
  • Industri – 15%
  • Bank, finans, försäkring – 10%
  • Telekom – 9%

 

Allt sedan 2017 har siffrorna sett riktigt fina ut. Sedan dess har bolaget växt 16% per år med en rörelsemarginal* på  i snitt varit 9,5%.

*Hur stor andel vinst som blir kvar från omsättningen

 

Varför är kursen ner i Knowit?

En viktig fråga är varför kursen i Knowit fallit så pass mycket och kanske ännu viktigare, varför den inte har återhämtat sig i börsuppgången?

Givetvis är en möjlig lågkonjunktur något som marknaden tar fäste vid. Dock har vi sett hur Knowit historiskt kunnat parera sämre konjunktur relativt bra. Det gäller framförallt pandemiåret 2020.

I senaste rapporten såg vi en låg marginal på 8,7% jämfört med snittet på 9,5%. Marknaden kommer vilja se hur denna förbättras innan aktien går uppåt igen men just nu verkar marknaden tro på ytterligare en bom i kvartal 4. Vi får komma ihåg att hela branschen kämpade med sämre marginal under hela finanskrisen.

 

Summering

Knowit är inte det bästa utdelningsbolaget jag hittat. Däremot har bolaget aldrig gjort aktieägarna besvikna och år efter år givit en fin totalavkastning.

Är du långsiktig så kommer nog bolaget prestera då det inte är några spöken i själva bolaget. Ett problem för dessa bolag är att det är svårt att hitta personal, men det verkar Knowit vara riktigt duktiga på.

Jag gissar på att utdelningen för 2023 i Knowit stannar kvar på 7 kr. Personligen tycker jag mer om eWork, även om det är ett rätt annorlunda bolag men i samma bransch.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x