När du hör namnet J&J kommer du säkert att tänka på världens största läkemedelsföretag Johnson & Johnson. Det finns dock ett annat bolag med nästan samma namn, nämligen J&J Snack Foods som betydligt färre hört talas om. Vad många inte känner till är att detta är en spännande utdelare som visat vad en stark balansräkning betyder.

 

J&J och inte JnJ

Jag själv brukar ofta skriva JnJ när jag menar Johnson & Johnson. Här har jag dock sett olika men låt oss landa i att J&J Snack Foods har tickern JJSF medan läkemedelsgiganten Johnson & Johnson har JNJ.

Det här är alltså två helt olika bolag som inte har någon koppling till varandra. Först trodde jag att det var en avknoppning men så är inte fallet.

Tyvärr var det inte jättelätt att hitta vart namnet J&J Snack Foods kommer från. Gerald B Shreiber köpte år 1971 J&J Pertzel & Co. Där och då hade bolaget 8 anställda och det var begynnelsen till bolaget vi ser idag. Men J&J Perzel har äldre anor och hela historian om Johnnie och Junior kan du läsa här.

a close-up of a sign

 

J&J Snack Foods (JJSF)

Kort och gott kan man säga att JJSF drar in pengar genom att tillverka och distribuera snacks och dryck till grossister, restauranger och nöjesindustrin (exempelvis biografer). För inte allt för länge sedan såg det här riktigt skakigt ut när nästan 2/3 av omsättningen riskerades p.g.a. pandemin.

 

Med pandemin bakom sig (nästan) har bolaget inte bara genomlidit sin tuffaste utmaning under sina +50 år utan kunde även höja utdelningen tack vare sin grymma balansräkning. Bolaget började med utdelning först 2005, så relativt sent med tanke på deras ålder.

 

Precis som för Boston Pizza så har kundflödet återvänt snabbare än befarat. Det här gäller exempelvis sportevenemang, nöjesparker och bio som nu tuffar på relativt väl.

 

Just nu säljer man lika bra som innan pandemin och vi lär även se en fortsatt positiv effekt ju mer världen öppnar sig igen. Självklart gynnar det här bolagets potential till framtida utdelningshöjningar.

 

Under en period hade man en utdelningsandel* på nästan 168% för att lite senare klättra ner till ca 70%. Nu räknar man med att utdelningen enbart kommer vara 58% av vinsten kommande 12 månader. Det är fantastiskt bra.
*Utdelningsandelen beskriver hur stor del av vinsten ett bolag delar ut. Jag ser gärna att ett bolag delar ut 60-70% av sin vinst.

 

Även om den nya Covid-varianten skulle skaka om grytan extra mycket så har bolaget kapacitet att betalas samma utdelning 4 år från sin kassa. Så långt ska vi dock inte behöva gå.
Idag får du J&J Snack Foods till 1,68% direktavkastning. Bolaget har höjt utdelningen 16 år i rad och de senaste 10 åren har utdelningen vuxit med i snitt 18% årligen.

 

J&J Snack Foods delar ut kvartalsvis och såhär har utdelningshöjningarna sett ut

 

En summering

Endast 10 stycken verkar äga aktier hos Avanza, vilket ändå är intressant med tanke på hur bra man ändå lycktas prestera. Har man inte sänkt utdelningen med tanke på vad man gått igenom så är risken liten att man kommer behöva sänka den alls i framtiden.

Bolaget ligger inom segmentet konsumentvaror, något som i regel är rätt stabilt när det börjar skaka. Tyvärr kan man inte säga detta om J&J då mycket av deras försäljning är beroende på att nöjesverksamheten är igång.

Jag kan tycka att bolaget ser intressant ut men skulle nog personligen hellre investera i t.ex. Unilever. Då slipper du dessutom källskatt.

Unilever | Generös och stabil utdelning 2021

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x