Jag fick nyligen reda på att min största månadsutdelare, Realty Income, nu höjer utdelningen för 102:a gången. Som vanligt är det inte en stor höjning men det är lika roligt varje gång det händer.

Bolaget brukar ibland gå enligt namnet “The Monthly Dividend Company” då man har en lång och anrik historik av månadsvis utdelning. Den nya utdelningen blev $0,2265 per månad från tidigare $0,226. Årligen blir detta $2,718/aktie i stället för $2,712/aktie.

Jag tycker att bolaget resonerar väl på sin sida:

“There are potential benefits to investing long-term in a company that regularly increases its dividend. The longer you hold your shares, the higher the yield you will receive on your original investment, assuming dividends increase over time.”

Med det menar man att du successivt kommer få högre direktavkastning på de aktier som du en gång i tiden köpte om utdelningen stiger hela tiden. Dessa aktier blir således mer värdefulla. Ibland pratar man om uttrycket YoC (Yield on Cost), d.v.s. vad du faktiskt betalat i snitt för dina aktier i förhållande till utdelningen.

Om vi pratar år så har Realty Income höjt utdelningen 27 år i rad. Det räcker inte för att bli en Dividend King, men man får titeln Dividend Aristocrat i alla fall. Anledningen till att antalet höjningar är så mycket högre än antalet år är för att bolaget tenderar att höja utdelningen varje kvartal.

Sedan noteringen 1994 har bolaget, trots små höjningar, lyckats hålla en organisk utdelningstillväxt på i snitt 4,6% per år. Samtidigt har man haft en CAGR på 16.9% under samma tid. Detta är enligt mig riktigt bra.

Om du köper aktier idag får du dessa till en direktavkastning på 3,78%.