Det Àr rÀtt intressant ÀndÄ. Under alla mina Är som bloggare har jag aldrig tagit upp Blackrock som Àr en av vÀrldens största kapitalförvaltare. Blackrock (BLK) Àr kanske ett bolag som passar bra in i en utdelningsportfölj dÀr fokus ligger pÄ utdelningstillvÀxt. LÄt oss kika pÄ vad Blackrock faktiskt har att erbjuda dig som investerare.

Nytt om BlackRock 2022

Jag skulle sÀga att BlackRock har framtiden för sig och jag ser inga hinder för att bolaget kommer prestera bra Àven 2022. Covid-19 fick aktien att pressas rÀtt hÄrt men den ÄterhÀmtade sig snabbt och har under de senaste 3 Ären presterat 110% i totalavkastning. DÀrmed har man slagit S&P500 med rÄge.

I sin senaste rapport (Q4 2021) meddelade bolaget att man nu har hela $10 biljoner (trillion) i vad man kallas för Asset Under Management, tillgÄngar som man förvaltar. En kolossal mÀngd pengar som gör BLK till störst i sin klass.

Vidare höjde man nyligen utdelningen med 18% och visar dÀrmed att man fortsÀtter sin trend med enastÄende utdelningstillvÀxt.

Vad Àr BlackRock (BLK)?

Kort och gott kan man sÀga att BlackRock Àr ett utlÀndskt investmentbolag. Man har idag ett antal börshandlande fonder (EFT:er) som i sin tur investerar i mÄnga andra bolag, dÀribland Àven svenska bolag. Via BlackRock kommer du alltsÄ Ät nÄgra utlÀndska ETF:er, en produkt som annars inte gÄr att handla direkt hos exempelvis Avanza eller Nordnet.

Troligtvis har du sett namnet BlackRock tidigare. Om du kikar vilka som Àr största Àgarna i dina svenska innehav sÄ Àr chansen stor att BlackRock finns med pÄ den listan. Jag har i alla fall sett namnet flera gÄnger.

Största Àgare i svenska SEB banken. Blackrock finns med hÀr.

 

Kanske Àr det inte sÄ konstigt dÄ BlackRock har $10 biljon i AUM (Asset under management). Det Àr med andra ord rÀtt stora summor pengar man handskas med.

Ska vi gÄ in pÄ alla olika delar som bolaget tillhandahÄller sÄ kommer det hÀr bli ett lÄngt inlÀgg. Kort sagt kan man sÀga att BLK hjÀlper kunderna att uppnÄ deras lÄngsiktiga mÄl genom att hitta alternativ till att lÄta pengarna vÀxa.

En del som bolaget tillhandahÄller Àr ETF:er. Det Àr fruktansvÀrt synd att vi i Sverige inte kan investera i ETF:er oavsett utgivare. Det gick nÀr jag började investera och i Àrlighetens namn finns det en mÀngd intressanta ETF:er som jag skulle vilja Àga. En av de intressantaste dÀr ute som jag skulle vilja Àga Àr QYLD

Ända sedan 2002 har man funnits pĂ„ den svenska marknaden. MĂ„let Ă€r enkelt – man vill hjĂ€lpa kunderna uppnĂ„ sina drömmar och tillhandahĂ„ller dĂ€rför en rad produkter som ska fĂ„ pengar att vĂ€xa.

BlackRock utdelning

Utdelningsfakta

Direktavkastning: 2,44%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Utdelning/Ă„r: $19,52

Antal Är med höjd utdelning: sedan 2009. Utdelningen har aldrig sÀnkts sedan man började med utdelningar 2003.

10 Ärig genomsnittlig utdelningstillvÀxt: ca 12% (helt klart den bÀsta faktorn)

UtdelningstillvÀxt sedan starten: 18%

Utdelningsandel: 41%

Blackrock Àr ett rÀtt intressant utdelningsbolag men som tyvÀrr har rÀtt lÄg direktavkastning. Idag Àr direktavkastningen strax över 2% men har i snitt de senaste 5 Ären varit 2,39%. Under pandemin kunde du handla BLK till över 4% direktavkastning.

Se snittet av direktavkastning i min portfölj

 

Vad som Ă€r fint i ett utdelningsperspektiv Ă€r att utdelningsandelen enbart pendlar mellan 40-50% normalt sett. Att den Ă€r lĂ„g Ă€r mycket bra men ska vi kika pĂ„ vad som verkligen Ă€r suverĂ€nt sĂ„ Ă€r det utdelningshöjningarna. 18% Ă„rligen sedan 2003. ”Å det Ă€r niiice”

I Àrlighetens namn slÄr det hÀr mycket som jag skrivit om tidigare.

 

BlackRock som investering

Det finns mÄnga fördelar med att investera i BlackRock. En tydlig grej jag ser Àr att man börjat investera mer och mer i förnybar energi. Det hÀr sker i rask takt och precis som alla andra bolag ser man till att lyfta upp detta tidigt i sin rapport. NÀr marknaden börjar uppmÀrksamma detta finns det chans för den kursutveckling vi sett i mycket annat.

NĂ€r det kommer till kursutveckling har BlackRock presterat helt okej med ca 18% Ă„rligen de senaste 20 Ă„ren. Även de 10 senaste Ă„ren har utvecklingen varit ungefĂ€r samma. (kĂ€lla: https://ir.blackrock.com/stock-information/investment-calculator/default.aspx

Sedan IPO:n har man presterat 21,78% i CAGR. Det har slagit mycket dÀr ute och framförallt banker som ocksÄ strÀvar efter att deras kunder ska kunna nÄ sina drömmar pÄ olika sÀtt. 

Negativt med Blackrock och risk

HĂ€r skulle jag vilja nĂ€mna det som Ă€r uppenbart negativt för oss investerare. En aktie i BLK kostar ca 8 000 svenska kronor att köpa exklusive avgifter. Även om vi tenderar att handla för lite större summor utrikes (optimera courtage utomlands) sĂ„ Ă€r det hĂ€r Ă€ndĂ„ svindyrt. Som smĂ„sparare blir det helt enkelt för svĂ„rt att handla.

Varför dÄ ingen aktiesplit? Jag vet faktiskt inte. Kanske vill man följa Warren Buffetts fotspÄr dÀr man inte splita aktien i Berkshire Hathaway Ànnu. DÀr erbjuds dock ett billigare alternativ. 

Kortsiktigt har Blackrock lidit av ökade administrations- och omstruktureringskostnader som dÄ belastar resultatet. MÄnga tycker att aktien Àr för högt vÀrderad just nu. P/E idag Àr strax över 22 och i snitt har detta varit 17,9.

Sedan har vi det faktum att Blackrock pÄ senare tid fokuserat mer pÄ s.k. Emerging Markets, alltsÄ tillvÀxtmarknader. Dessa har sedan tidigare haft det tuffare med utbrottet av Covid.

Stigande rÀntor kan slutligen fÄ kunder att vilja vÀlja att placera pengar pÄ ett vanligt bankkonto för att fÄ en bÀttre riskjusterad avkastning. Detta lÀr inte drabba BLK lika hÄrt som i fallet med preferensaktier men det Àr ÀndÄ vÀrt att ta upp.

Summering

Som utdelningsbolag fÄr ÀndÄ BLK 4 av 5 stjÀrnor. SjÀlv ser jag kanske inte riktigt fördelen med BLK framför exempelvis EQT. Det skulle i sÄdana fall vara nÄgot högre direktavkastning. Utdelningen kÀnns för mig rÀtt sÀker i BLK och vill du öka din utdelningstillvÀxt Àr detta ett bra alternativ. Det höga priset att handla aktien drar helt klart ner betyget.

14
0
Kommentera gÀrna :)x
()
x