Så, du har bestämt dig att investera i Telekom bortom Sveriges gränser samt är intresserad av utdelningsbolag. Då finns det två givna giganter att välja bland som är mer omdiskuterade än andra. AT&T (T) samt Verizon (VZ). Vad finns det för skillnader mellan dessa två och vilken bör du välja idag?

Som du säkert vet har jag ägt AT&T rätt länge i portföljen, samtidigt som jag bara skrivit om Verizon ett par gånger. Kikar vi på oss Svenska investerare så är det nästan 6 gånger så många som investerar i AT&T, åtminstone om vi undersöker ägandet hos Avanza.

När det kommer till telekom så är det oftast tråkiga och stabila verksamheter vi pratar om. Tele2 och Telia är kända i Sverige men till skillnad från Telia så har du via AT&T (T) och Verizon (Z) åtminstone fått 9-10% i årlig totalavkastning under en hyfsat lång period. Telia har varit en nollad investering, något jag skrev om här.

AT&T, Verizon och T-Mobile står för otroliga 98% marknadsandel i USA så här finns en stor vallgrav. Telekom kan kännas som en attraktiv bransch med tanke på att vi använder mer och mer data, men samtidigt så sker hela tiden ett priskrig med sänkta priser. Det tror jag du känt av även här i Sverige. Idag får du en otrolig mängd data till en hyfsat låg prislapp.

 

AT&T eller Verizon?

Nu talar många om att 2023 blir året då utgifterna för 5G-satsning står som allra högst då operatörer tävlar om att vinna kunder genom att erbjuda snabbare och mer pålitlig täckning.

Bägge bolagen spenderade stora summor 2022. Verizon kostnader landade på $23,1 miljarder. Man säger dessutom att investeringarna i 5G kommer fortsätta under 2023 men i en något mindre takt.

 

Balansräkningen

Verizon har en väldigt stabil balansräkning med en A- kreditrating. 2022 avslutades med en skuld mot EBITDA på 2,7 gånger. Den effektiva räntan som man har på lånen var vid utgången av 2022 3,7%

AT&T halkar efter något men har som mål att nå en 2,5 gånger skuld mot EBITDA i slutet av 2025. Man har en lite lägre rating och en genomsnittlig ränta på 4,1%. Med det sagt så arbetar AT&T väldigt hårt med att få ner skulden, något jag skrivit om tidigare. Det går dessutom väldigt bra och enbart 2022 lyckades man beta av $24 miljarder i skuld

Här vinner alltså Verizon som det ser ut idag men AT&T börjar komma ikapp.

 

Utdelning

 

Direktavkastning Utdelningsandel (EPS) Utdelningsandel (FCF)
AT&T 5,77% 45% 69,5%
Verizon 6,71% 55% 76,6%

 

Från tabellen ovan kan vi se att du får en högre direktavkastning via Verizon. Å andra sidan är utdelningsandelen räknat på vinst/aktie mindre i AT&T men även för fritt kassaflöde.

Historiken visar att Verizon höjt utdelningen 16 år i rad och att man de senaste 20 åren höjt utdelningen med i snitt 3% årligen.

Historiken i AT&T är mer svårläst. Bolaget tappade nyligen sin titel som utdelningsaristokrat 2021 i sin process att knoppa av streamingdelen Warner Bros. Discovery (WBD). Här valde man att sänka utdelningen med den del som WBD bidrog med i kassaflöde.

Den nya utdelningen i AT&T känns säker och man kommer använda resterande delar av kassaflödet till att betala av mer skuld under en tid.

Flera tycker nu att utdelningen i AT&T känns mer trygg men samtidigt menar många att utdelningen inte är i fara för Verizon heller. Till saken hör att VZ har 25% i obundna lån så det här kommer slå hårt i närtid om räntan höjs ytterligare.

 

Värdering

Här har vi då det tråkiga. Just nu ligger bägge bolagen väldigt lika när det kommer till värdering. AT&T får en något lägre värdering mot VZ men det skiljer inte mycket.

Bolag P/E framåtblickande EV /EBITDA*
AT&T 7,3 7,0
VZ 7,8 7,2

*Skillnaden mot P/E är att EV/EBIT även räknar med Nettoskulden.. Till skillnad mot EV/EBIT så tar EV/EBITDA även hänsyn till avskrivningar och nedskrivningar.

 

Så, vilken är bäst?

Verizon har en snäppet vassare balansräkning men deras skuld toppade 2021 med tanke på 5G satsningen. Just nu är AT&T bättre på att beta av skuld.

Direktavkastningen är något mer attraktiv i VZ, men AT&T har en bättre utdelningsandel.

Dessa två passar troligtvis bäst i en portfölj där du redan nu valt att leva på din utdelning, eller där portföljen skapar en guldkant i din dagliga vardag. Egentligen kan jag inte rekommendera någon av dessa ifall du är ny och färsk utdelningsinvesterare som precis ska bygga kapital. Satsa i stället på mer utdelningstillväxt.

Jag äger AT&T idag, men skulle ändå lägga mina slantar på Verizon om jag fick valet idag. Då är det väl rätt komiskt att jag äger AT&T men det är väl helt enkelt för att jag ännu inte gjort slag i saken.

Verizon har idag en direktavkastning på 6,71%, vilket kan jämföras med deras 5-åriga snitt på 4,46%.

 

Äger du någon av dessa?

25
0
Kommentera gärna :)x
()
x