Svenska påskaktier är rätt uttjatat tycker jag. Cloetta, SkiStar, Axfood och Kopparbergs är alla s.k. ”påskaktier” som brukar dyka upp i artiklar såhär under påsken. I år tänkte jag i stället presentera 3 utländska utdelningsaktier som kan relatera till påsken

Mondelez (MDLZ)

Länk till bolaget hos Avanza

Den tydligaste kopplingen vi har till Mondelez i Sverige är troligtvis kakorna från Oreo eller de triangulära chokladbitarna från Toblerone. Det finns dock en rad andra märken från denna godis-kreatör och jag skulle personligen hellre vilja äga Mondelez än svenska Cloetta.

 

 

Mondelez delar ut strax över 2% och har en utdelningsandel på under 50%. Nu senast höjde man utdelningen med 11% och har under de sista 5 åren höjt den med 13%% i snitt årligen.

De sista åren har varit mycket utmanande för Mondelez. Det är inte bara pandemin som varit utmanande utan även stigande priser på råvara som bolaget använder vid tillverkning av godiset. Dessutom är bolaget hyfsat beroende av priset på olja och gas.

Jag själv skulle väl hellre investera i Unilever snarare än Mondelez men det kan ändå vara värt att känna till dess existens.

 

L’Oreal

Länk till bolaget hos Avanza

L’Oreal tänker du? Hur i hela friden kan det ha med påsken att göra?

Kanske är det lite långsökt men en gammal trogen tradition är givetvis att klä ut sig till påskkärring och då ska smink alternativt målarfärg fram.

Få vet att vi har många mycket intressanta utdelningsbolag i Europa. Oftast tittar vi enbart i Sverige, USA och Kanada. Tro det eller ej, men L’Oreal är faktiskt en utdelningskung som höjt utdelningen 58 år i rad.

Vad många inte vet är att Nestlé har ett partnerskap med denna kosmetika-gigant som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Många refererar säkert till Nesté via deras kaffe men själv tänker jag på maten som grabben äter just nu. Det är fantastiskt att man kan dra tydliga paralleller mellan produkter i ens vardag och suveräna utdelningsbolag.

 

Bild av KTM

Det negativa är såklart källskatten som är 30% i Frankrike om du äger via Avanza. Det är för mycket enligt mig.

 

 

Polaris

Du kan investera i princip allt idag, så även skotrar. Hos Polaris får du ett brett utbud av skotrar som hör påsken till, men färre vet att Polaris även tillverkar cyklar och släpvagnar.

Faktum är Polaris är en strålande utdelare som höjt utdelningen 26 år i rad och därmed kvalificerar sig till Dividend Aristocrat. Direktavkastningen är enbart 2,39% men då delar man enbart ut skrattretande 28% av vinsten.

Utdelningen har i snitt höjts 12% de senaste 20 åren, något som är ett toppenskydd när det kommer till ökad inflation.

Hittar vi någon bättre påskaktie än Polaris? Jag tror inte det.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x