I måndags var jag ledig p.g.a. påsken. Det är helt sjukt hur 1 dags extra ledigt i veckan kan påverka i en positiv benämning. Jag hade helt klart tackat ja till att vara ledig måndagar och i stället skriva blogg eller göra något annat, och faktum är att jag nu är på god väg att förverkliga detta.

Nyhetssvep

Veckans stora nyhet är givetvis noteringen av Spotify på New York-börsen i tisdags. Det här var ingen vanlig IPO (där priset är allmänt känt innan första handelsdag) utan här sattes referenspriset vid öppning till 132 dollar. Dock stängde aktien på hela 149 dollar. Själv känner jag att det finns orosmoln kring Spotify men jag gillar skarpt tjänsten och förstår att många väljer att investera. Jag köpte inga aktier.

 

Elon Musk gick ut med ett lite värre aprilskämt än vad jag gjorde. I aprilskämtet sas det att Tesla helt och hållet gått i konkurs. Marknaden blev tydligen rädd och aktiepriset föll direkt med 5% för att sedan stiga och är nu upp 12% under veckan.

 

E-handelsbolaget Qliro har verkligen inte haft någon lätt resa 2018. Sedan årsskiftet har aktien tappat 40%. Om jag förstått det rätt är det mest Nellys (som ingår i Qliro) returer och försenade leveranser som ligger bakom tappet.

 

Enligt en rapport från Veidekkes bostadsanalytiker spås byggandet på bostadsmarknaden bromsa in med 20-30% under de närmaste åren. Det här är egentligen inget som oroar mig särskilt mycket och jag fortsätter att investera ganska ordentligt i fastighetsbolag och mitt byggbolag Skanska.

 

Det stora tullbråket mellan USA och Kina är fortfarande på tapeten. Handelskrig verkar fortsätta och sent på torsdagskvällen slog mr Trump till med ett nytt utspel. Mycket av oroligheterna på börsen just nu beror på detta. Det jag vill att ni ska veta är att jag fortsätter köpa aktier, oavsett om det handlar om Brexit, Nord Koreas kärnvapenhot eller nu detta Handelskrig.

 

H&M’s direktavkastning är nu uppe i 7,8%. Som vanligt vill jag trycka på att aldrig någonsin handla en aktie för att enbart direktavkastningen är hög. Den missen har jag gjort tidigare 🙂

 

Portföljutveckling

2018 har verkligen varit en berg-och-dalbana för portföljen. Läste någonstans att kursrörelserna för Stockholmsbörsen och i USA beskrivits som en hoppande påskhare, vilket jag tycker är en rätt bra beskrivning. I en sådan Bunny-market tycker jag att det kan vara läge att fylla på extra i de stunder då haren sätter ner tassarna, precis som min strategi alltid varit i princip.

 

Utdelningar

Det har under veckan ändå varit ett par fina utdelningar som trillat in:

 Boston Pizza 40
Klövern pref 35
SEB A 649
SUMMA 725

 

Ett exempel på vad den här utdelningen skulle kunna täcka upp är en rågat fylld bensintank i min bil med dagens bensinpris. Det är ändå rätt okej, med tanke på att allt jobb jag gjort enbart är att äga lite aktier.

Nu på måndag är det Tietos tur att dela ut pengar. Det blir en rätt saftig summa med tanke på utdelningshöjningen och den extra utdelningen som tidigare gjorde sig tillkänna.

Aktieköp

Att köpa Paradox på P/E (aktiepriset genom vinsten per aktie) nära 50 kan jag inte säga känns billigt. Däremot sålde jag tidigare en stor stek i Paradox och plockade ut  en riktigt fin vinst då jag varit med i bolaget sedan noteringen. Att sälja vinnande aktier är ett vanligt problem, och att inte köpa vinnande aktier där aktiekursen stigit är också ett problem.

ÄNTLIGEN fick jag chansen att köpa en extra del Johnson & Johnson. Efter oroligheterna som varit globalt kring läkemedelspriserna så är jag glad att få plocka in lite extra aktier på dessa nivåer. Tänk på att mitt köp ovan inte är optimalt rent courtagemässigt.

Veckans Twittrare

Det har varit så sjuuuklt svårt att välja veckans Twittrare. Det finns så många som stöttat mig under veckan och sagt att det jag gör är guld värt och att jag borde fortsätta sträva mot miljonen. Skulle vilja ta alla i en påse och slänga in här.

En otroligt snäll, flitig och klok Twittrare är dock Aktieoutsidern som egentligen ”bara” funnits på twitter i ett år. Outsidern driver sin egen blogg och är inte rädd att ställa frågor om hen funderar över något. Att erkänna för sig själv att man inte är expert inom området och ta hjälp från andra för att få veta mer tror jag är en grymt viktig egenskap för att utvecklas inom vårt område.

Grattis Aktieoutsidern! In och följ kära läsare 🙂

Veckans Citat

{

”Historien visar att tid – inte timing – är nyckeln till framgångsrik investering”

-Sir John Tempelton

Under mina år som investerare har jag sett otroligt många som försökt time:a marknaden genom att gå defensiva när värderingarna är höga. Oftast har det här inte gått så bra och vi har sett att de som försöker sälja och ligga defensiv vid en nedgång och sedan köpa när börsen börjar vända upp igen inte tjänat på det (i de flesta fall).

 

 

Läsvärt från andra bloggar

Utdelningsstudenten – har gjort ett suveränt inlägg där du kan mäta dina utdelningar snabbt och smidigt. Hur mycket blir t.ex. din timlön om du har 20.000 kr i årliga utdelningar?

Egon Investor anser att det är viktigt att följa upp sina investeringar och har allt sedan 2004 skrivit in data i sin excelfil som han sedan kan följa upp. Frugan tycker att Egon är lite galen, precis som Sambo KTM tycker om mina investeringar 🙂

Strojko Invest är en ny bloggare jag börjat följa. Här presterar hen hur viktigt det är att faktiskt träna och hålla igång. Själv kör jag ca 5 träningspass varje vecka, oftast under luncherna på jobbet.

 

Investmentbolagsinvesteraren har gjort en uträkning som visar att portföljen nu avkastar 1 Dollar varje dag i utdelning. Det är ju fantastiskt och stort grattis 😀

Snålgrisen visar att vår väg att vandra är rätt. I mars inkasserade herr och fru gris inte mindre än drygt 17.000 kr i utdelning. Det ni, killar och tjejer 🙂

Koll på kontot – är också en ny blogg jag börjat följa. Här ser vi ett inlägg kring böcker som verkligen inspirerat Koll på Kontot. Jag önskar att jag hade mer tid till att läsa…

Observera

Jag har ett samarbete med Nordnet. Alla åsikter på bloggen är dock mina egna och jag vill alltid ge mitt personliga tyckande till alla investeringar. Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se.

 

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x