Efter skidbacken igår så satte jag mig ner och funderade lite. Som vanligt när jag funderar så funderar jag länge och väl men kom till slut fram till en spännande och kanske till och med briljant plan. Troligtvis är planen vattentät, långsiktig och stabil över längre tid, vilket är det jag gillar mest.

Preferensaktier är en typ av aktier som oftast har en hög direktavkastning och fast utdelning. Med stabil menar jag att utdelningen är satt när preferensaktien skapas och inte sänks eller höjs med tiden, vilket vanliga stamaktier tenderar att göra. De flesta preferensaktier ger också utdelning varje kvartal, något som skapar ett stabilt kassaflöde i investerarens portfölj.

Jag har sedan tidigare 3 preferensaktier i min portfölj men tanken är nu att ta in ytterligare 8-9 stycken. Däribland finner vi:

Bolag Direktavkastning Inlösen
Oscar Properties Pref 9,4% 350 kr
Pegroco Pref 7,98% 115 kr
Fast Partner Pref 5,8% 350 kr

 

Efter att ha räknat med mina nuvarande preferensaktier kommer jag då ha en direktavkastning på 7-8%, vilket är väldigt högt.

 

Hur får jag likvider till detta?

Tanken är att jag säljer mina vanliga stamaktier hos Avanza (inklusive utländska innehav) samt min portfölj hos Lendify. Tyvärr kan jag inte göra något åt Tessin ännu då jag har ett pågående projekt där, men tanken är att även detta ryker in i preferensportföljen då projektet blir återbetalt.

 

Mycket fastigheter?

Då majoriteten av våra preferensaktier är Fastighetsbolag kommer jag nu få en betydligt högre exponering mot fastigheter. Men det gör inte så mycket. Fastigheter och skog har på lång sikt visat sig vara ett grymt alternativ att investera i.

Visst kommer det perioder då fastigheter har det tungt men med tiden kommer den här investeringsformen verkligen bära frukt! Det sa ju aktiestinsen i alla fall, och han gick det ju bra för:

 

Utdelningshöjningarna?

Visst är det trevligt med utdelningshöjningar men tänk på att även stamaktier kan lida av uteblivna utdelningshöjningar. I år hade vi t.ex. Cloetta och Paradox som inte höjde utdelningen.

Med den höga direktavkastningen och de kontinuerliga utdelningarna kommer jag i stället kunna köpa på mig fler preferensaktier och få en boost i utdelningsmaskinen på så vis i stället. Win win.

 

Kursavkastningen?

Det är väl lite allmänt känt att potentialen för en fin kursavkastning är begränsad för preferensaktier. Du vill ju knappast handla aktien över inlösenkursen då det skulle innebära en förlust om alla eller delar av preferensaktierna löses in. Men det här ser jag inte heller som ett problem…

 

Då börsen är stängd imorgon tvingas jag vänta till på tisdag innan jag gör den här transaktionen över till preferensaktier. Men vad säger man, den som väntar på något gott…

Givetvis finns det en del nackdelar med att göra såhär men jag tror ändå att fördelarna väger snäppet över de negativa aspekterna.

 

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x