Personligen är jag upptagen i flytt för tillfället, så jag har lämnat bruset på börsen en hel del under veckan som gått. Nu när jag satt mig ned och kikat lite i backspegeln så inser jag att det varit en ytterst händelserik vecka som jag nu summerar.

 

En kort summering av rapportperioden hitintills är väl att den orsakat extremt stora kursrörelser samt bra många fler kursfall än kursuppgångar. Som jag nämnde tidigare har aktiemarknaden inte varit nådig när det kommer till att straffa bolag som tidigare haft en hög värdering.

Än så länge har bankerna visat upp rekordvinster men skiftet i konjunkturen börjar nu visa sig bland industribolagen där vissa straffats.

Något som är intressant är att ingen rapportsäsong är den andra lik. Just i år är det tydligen någon sorts rekord i hur frekvent rapporterna släppts; allt har tryckts ihop till rätt få antal dagar. Det har funnits mycket att läsa om jag säger som så.

 

Dåliga siffror i snitt

På Stockholmsbörsen har vinstökningstakten bland bolagen sjunkit med 10 procentenheter jämfört med kvartalet innan. Då har man inte tagit hänsyn till fastighetsbolagen samt investmentbolagen i den sammanställningen.

För egen del har det faktiskt varit en bra vecka och det enda riktiga sänket har varit SBB och skogsbolagen som jag har för avsikt att skriva om imorgon.

 

 

Stora händelser i veckan

Här är några av de största händelserna under veckan:

 

Viaplay

Fil:Viaplay logo.png – Wikipedia

Personligen har jag aldrig riktigt tyckt om vad som erbjuds på Viaplay. Vad jag dock vet är att Viaplay var bland de första som begränsade möjligheten för användare att skapa nya konton och utnyttja gratisveckorna genom att jämföra registrerade bankkort och inte enbart mejladresser.

Ingen har väl undgått att det stormat för det här streamingbolaget. Först fick vi ett ras på 48% men sedan återhämtade sig aktien med 40% under fredagen. Kursrörelsen uppåt var p.g.a. Canal Plus som flaggat upp för 12% av kapitalet och därmed blivit Viaplays största ägare.

Vad väntar nu för Viaplay? Ja det återstår att se vad Canal Plus (som tidigare fanns på svenska marknaden) har för planer. Kanske har man för avsikt att svara på det Viaplay uttryckt sig om att man är villiga att säljas.

 

SBB

SBB har ännu inte lämnat den turbulenta tiden bakom sig och aktien rör sig likt en jojo för tillfället.

Tidigt på fredagen fick vi veta att SBB gör en riktad nyemission av preferensaktier via Morgan Stanleys fastighetsfond. Nyemissionen omfattar 2,3 miljarder kr.

Senare samma dag kom dock tråkiga nyheten om att Brookfield nu avbryter förhandlingarna om att köpa resten av SBB:s skolfastigheter. Brookfield gick ju tidigare in som storägare här och att man nu inte är villiga att köpa mer gjorde att aktiemarknaden fick ökad oro.

SBB försöker nu hitta tillräckligt med kapital för att lösa obligationerna som kommer förfalla. Nyemissionen genererade inte tillräckligt med pengar och nu när man inte kan sälja skol-delen så har man problem.

Jag har fortsatt kvar SBB i portföljen

 

Electrolux

För en tid sedan skrev jag en kort analys om Electrolux där jag tyckte bolaget kändes intressant. Kortsiktigt blev det ett bra ”råd” men nu i veckan visade Electrolux upp ett rekordras på hela 22%.

Egentligen kan man säga att 3 saker låg bakom kursfallet:

  • Det tidigare budryktet om att kinesiska Midea skulle köpa upp bolaget verkar ha svalnat
  • En mycket svag försäljningsutveckling i Europa och USA som är bolagets huvudmarknader
  • Resultatet som blev 40% lägre än förväntat

Jag tycker det är jättesvårt att veta ifall det är värt att ligga kvar i Electrolux idag. Jag äger enbart bolaget via Investor och hade gärna hört mer från dem om situationen Electrolux befinner sig i.

Är man intresserad av branschen skulle jag nog köpa Whirlpool i stället. Det här är en fin utdelare.

Whirlpool (WHR) – historiskt hög direktavkastning

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x