Utdelningen i Elctrolux har i princip stått still allt sedan 2010. Kanske är det då värt att blicka mot motsvarigheten i USA, Whirlpool (WHR), som just nu ger en historiskt hög direktavkastning och där utdelningen enligt mig är väldigt säker.

Läs min analys om Electrolux från 2022

Whirlpool är då tillverkare av hushållsnära produkter och idag finns man på 4 segment:

  • Nordamerika
  • Europa, Mellanöstern och Afrika;
  • Latinamerika
  • Asien

Huvudprodukterna är kylskåp, frysar, ismaskiner, tvättmaskiner och diskmaskiner. Bolaget grundades 1911 och har sitt huvudkontor i Benton Harbor, Michigan.

Det är många stjärnor i aktien som står i rätt läge om vi tittar historiskt och jag tar upp dessa här under…

 

Whirlpool utdelning

Bolaget har höjt utdelningen 11 år i rad och haft en positiv utdelningstrend* i 31 år.

*utan att sänka utdelningen

Direktavkastningen är idag högre än på väldigt länge


Utdelningstillväxten i snitt har de senaste 20 åren varit 7%. För ganska exakt ett år sedan gjorde man en kalashöjning på hela 25%. Bolaget har klarat tider i recession bra historiskt men givetvis har det resulterat i svag vinstutveckling. Analytiker förutspår nu -28% vinsttillväxt för 2023.

Whilpool fortsätter även att tugga ner antalet aktier. Det här är något som vi oftast glömmer bort men i takt med att antalet aktier blir färre så borde dina och mina aktier som vi äger bli mer värda, allt annat lika.

Whirlpool förändras – Europa

Det nya är då att Whirlpool nu knoppar av sin del i Europa, Mellanöstern och Afrika då man vill fokusera på delar som ger högst marginal. Den avknoppade delen blir ett nytt bolag och kommer kontrolleras av Turkiska rivalen Arcelik (ARCLK.IS)

Verksamheten utför ungefär 20% av Whirlpools försäljningen och frågan är givetvis hur utdelningarna i bolaget kommer påverkas av det här. Men till saken hör att vinsten länge haft motvind i just det här segmentet, och genererat en nettoförlust på $80 miljoner under de 9 första månaderna 2022, och $30 miljoner i förlust under 2021.

Faktum är att Whirlpools fria kassaflöde kommer må gott av beslutet och 2023 spås kassaflödet kunna öka med $250 miljoner.

Bolaget kommer med sin rapport först om 4 dagar men om analytikernas prognos stämmer verkar utdelningsandelen för hela 2022 landa på ca 35%, vilket då är väldigt lågt i förhållande till hur stor direktavkastning aktien ger.

Vi går nu in i 2023 där hushållens ekonomi är på en skör tråd. Det första man tänker på är inte att ”lyxuppgradera” sin tvättmaskin bara för att den gamla har några år på nacken och man vill ha den senaste modellen. Däremot kommer det alltid finns ett behov av att akut köpa dessa prylar när de viker in paddeln (oja, du har nog varit med om det tidigare).

I ekonomiskt svåra lägen som dessa har Whirlpool tidigare fryst sin utdelning och jag tror själv att bolaget i februari kommer kommunicera en väldigt liten, om ens någon utdelningshöjning.

Kvar har vi då en aktie som kanske bottnat ut då marknaden är framåtblickande och där utdelningen inte kommer sänkas i första taget. Jag hade alla dagar i veckan valt Whirlpool framför svenska Electrolux.

Aktien i Whirlpool

 

Trotsade du finanskrisen och köpte när allt såg jävligt ut så har du ändå fått en totalavkastning på 12,26% per år.

 

20
0
Kommentera gärna :)x
()
x