I det här inlägget tar jag upp lite av det viktiga som hänt vecka 32. Tanken är att du enkelt ska få en sammanfattning av veckan utan att stirra i dagstidningar varje dag. Jag hoppas på att kunna skriva dessa nyheter löpande under veckan så att du när som helst kan se vad som hänt. Alltid lär du dig något.

 

Under veckan som gått skickade Elon Musk ut en tweet enligt följande: ”Överväger att köpa ut Tesla för 420 dollar per aktie. Finansiering säkrad”. Aktien steg kraftigt då den ”bara” stod i 297 dollar och är fortfarande en bra bit under 420 dollar. Som någon sa är dock en Tweet väldigt långt ifrån ett faktiskt utköp. Bolaget hos Avanza

Catena Media föll efter sin rapport och har sedan toppen i maj 2018 haft en tuff resa. Själv tycker jag att bolaget verkar spännande men det faktum att de inte delar ut till aktieägarna håller mig från en investering. Kanske är det här ett bra läge för dig som är långsiktig.

 

Ericsson meddelar att den allt snabbare utrullningen av 5G i USA gör att bolaget mer skyndsamt kan påbörja verksamheten där (produktion, forskning, utveckling av 5G). Aktien har gått otroligt bra och är upp 57% sedan september förra året. Inte dålig avkastning. Själv sålde jag på All-Time-Low och fick lära mig en läxa.

Arbetsförmedlingen i Sverige meddelar att pengarna snart är slut. Den stora boven är regeringens extra jobbsatsning ”Extratjänsterna” som slukat mer pengar än man trott. Kanske dags att höja ISK skatten ännu mer? Det löser ju problemen har vi sett… (hoppas ni förstår ironin).

Swedbanks chefsekonom meddelar att den första räntehöjningen kan komma redan i slutet av året. Jag tycker att man ordat om räntehöjningar galet länge men jag tar tacksamt emot oron som skapas och köper mer i de aktier som påverkas av oron. Själv har jag inte förändrat min investeringsstrategi p.g.a. oron kring högre räntor.

Pandora fortsätter ge sina investerare kalldusch efter kalldusch. Aktien är ner ca 56% sedan toppen och i måndags vinstvarnade bolaget. Det här är ett danskt smyckesbolag.

Ola Rollén har halverat sitt innehav i Hexagon. Tycker själv att det är oroande när en VD säljer så mycket aktier men anledningarna kan som sagt vara många. Ola säger att ”Försäljningen görs av privatekonomiska skäl och jag har inte för avsikt att sälja ytterligare aktier”. Försäljningen var värd cirka 315 miljoner kr.

 

Värmen har till viss del gynnat klädförsäljningen men nu anar bolagen inom klädbranschen oro då augusti mycket väl kan fortsätta vara rekordvarm och att det därigenom kan bli problem med höstkläderna.

 

IKEA bromsar sin fortsatta utveckling i Norge. Bolaget har sedan tidigare planerat att fortsätta expansionen men nu ska en utredning göras om lönsamhet och planerna bromsas. IKEA är inte börsnoterat och KTM gillar deras köttbullemeny.

För länge sedan skrev jag om IPO:n BioArctic som nu exploderat på börsen efter det att ett nytt målprotein identifierats som kan möjliggöra utvecklingen av Alzheimer behandling. Grattis till er som tecknade IPO:n och hade is i magen. Då jag själv har släktingar som drabbats av Alzheimer så ser jag det här som ytterst intressant.

 

3
0
Kommentera gärna :)x
()
x