Många av er vet redan om min inställning till IPO:er och för er som inte läst det går det att återkoppla här.

Kort sagt skulle man kunna säga att jag sällan köper aktier i syfte att sälja av dem inom närtid då kursen troligtvis kommer stiga. Nu har detta på senaste tid varit fina affärer i många fall, men inget är riskfritt och jag vill gärna äga bolagen under lång tid.

Vad är en IPO
IPO står för Initial Public Offering. Om man lyssnar på ordet förstår man att det här är första gången som bolaget går ut till allmänheten för att erbjuda aktieköp, oftast i form av en nyemission. Ett vanligt fel är att säga att IPO = Börsnotering, vilket inte riktigt är samma sak.

Eftersom jag oftast inte tecknar inför börsnoteringar brukar jag heller inte skriva om allt nytt som kommer. Då jag fick en fråga på Twitter om just BioArctic valde jag att göra ett undantag.

Här är lite kort information om börsnoteringen:

 

Teckningspris per aktie

 

2/10 – 10/10   2017

Teckningsperiod

 

12/10  2017

Första noteringsdag

BioArctic grundades redan 2003 och söker nu 600 miljoner vid introduktionen till börsen. Det här är ett forskningsbolag som utvecklar läkemedel för sjukdomarna:

  • Alzheimer
  • Parkinsons
  • Ryggmärgsskador

Själv har jag människor i min närhet som i tidig ålder (60-70 år) drabbats av Alzheimer. Det har varit hemskt att genomlida, speciellt med tanken att det faktiskt inte finns något som botar sjukdomen. Oftast brukar man referera sjukdomen men namnet ”de anhörigas sjukdom”.

BioArctic’s forskningsarbete har under lång tid varit framgångsrik men som vanligt är forskningsbranschen knepig. Lyckas inte forskningen leda till något så kan det helt klart innebära katastrof för aktieägarna och bolaget,

Just den här osäkerheten är en orsak till att jag gärna undgår bolag som bara sysslar med forskning. Även fonder brukar ta som vana att ha extra små andelar forskningsbolag i portföljen.

Grundarna av bolaget. Pär Gellerfors och Lars Lannfelt.

Det som känns positivt, enligt min mening, är att stora makter faktiskt lockats av introduktionen. Däribland hittar vi:

  • Tredje AP-fonden
  • HBM Healthcare Investments
  • Handelsbanken fonder

Dessutom har BioArctic fina partnerskap med större läkemedelsbolag, vilket inte heller trycker ner deras trovärdighet.

VD Gunnilla Oswald

 

Jag har vid flertalet tillfällen funderat på att lägga en slant per månad till förmån för forskning inom Alzheimer, just för att jag tycker att det är så pass viktigt. Att hjälpa till på det här viset via en nyemission kanske är snäppet bättre?

Som vanligt kan jag inte säga vad jag tänkt att göra innan den 12:e då det är första handelsdagen. Tycker dock att sättet att handla IPO:er på med syfte att sälja dem snart efter noteringen känns lite som roulette…

Till sist bör jag tillägga att det många gånger kan vara svårt att få tilldelning i liknande introduktioner. Avanza jobbar hårt för att vi småsparare också ska få en chans.

 

0
Kommentera gärna :)x
()
x