Hoppas ni alla har en riktigt trevlig söndag utan söndagsångest. Här kommer lite av det jag själv tycker är läsvärda nyheter under veckan. Häng med på vad som har hänt rörande bolagen och börsen i helhet. Kanske har du också någon input att komma med!

Något som gjort många irriterade under veckan är att EU-parlamentet godkänt en ny lag som kräver att bl.a. Netflix katalog måste bestå av 30 procent europeiska produktioner. Syftet är att förbättra skyddet för minderåriga mot våld och andra eländigheter. Väldigt många tycker att det här är patetiskt av EU. Det här påverkar som sagt inte bara Netflix.

 

Räntan i USA fortsätter stiga. I torsdags var 10-årsräntan över 3,20% vilket är den högsta nivån sedan 2011. Det senaste jag hörde är att räntan i Sverige kommer att börja höjas i februari, men som ni vet kan det snabbt ändras. Tror att Sverige talat om att höja sin egen ränta allt sedan jag själv började spara, vilket nu är ett tag sedan.

 

Grundarna av Sporify Daniel Ek och Martin Lorentzon fortsätter att sälja aktier i bolaget. Kursen har sjunkit rejält efter detta men för de som tecknade bolaget initialt vid börsintroduktionen har det ändå varit en framgångssaga. Själv äger jag inte Spotify då jag enbart äger bolag med utdelning.

Elon Musk har fått sitt straff efter den tweet han skickade ut om potentiellt utköp av Tesla från börsen. Det blev ett hårt straff på 20 miljoner USD och Elon får inte längre sitta kvar som ordförande under en 3-års period. Det här klassades som en kursdrivande Tweet då den verkligen fick aktiekursen att skjuta i höjden. Frågan är, hur tänkte han?

 

Som jag skrev om tidigare rapporterade Bloomberg att härvan kring pengatvätten i Estland kan vara bra mycket större än tidigare visat och även inkludera andra banker. Det här tryckte ner banksektorn i Sverige rejält. Jag valde att köpa mer.

 

Klädbolaget MQ rapporterade för kvartal 4 i veckan (brutet räkenskapsår). Försäljningen var svag och höststarten var försenad. MQ valde att slopa utdelningen helt. Tråkigt för aktieägarna givetvis. Vet att många köpt in sig i bolaget efter den här rapporten. Själv står jag utanför.

 

Ica har nu valt att lägga ned nätbutiken IcaHemma. Anledningen är att man nu vill ha en kombinerad lösning då e-handeln ökat kraftigt. Själv har jag valt att investera i Axfood framför ICA.

 

Netflix har köpt rättigheterna till en av mina favoritberättelser som barn, nämligen Narnia. Det är än så länge oklart vad Nettan kommer göra med detta men blir det samma framgångssaga som Disney haft med Star Wars är det väl bara att tacka och ta emot.

 

Danske Banks kurs har verkligen gått ner i jorden sedan nyheterna i Estland om pengatvätten. Dock ser bolaget framför sig fortsatt god vinsttillväxt. Vet att somliga Twittrare köpt in sig i banken och det kanske inte är helt fel läge när allt kommer till kritan.

 

Novo Nordisk är ett bolag som jag ägt ett längre tag men nyligen sålt. Det här är Danmarks största bolag mätt i börsvärde och pysslar med diabetes. Nu planerar man att lansera uppkopplade insulinpennor under första kvartalet 2019. Det här tycker jag verkar spännande och bolaget verkar ändå vilja följa med teknikens utveckling.

 

 

 

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x