Som vanligt kan jag inte stå emot att trycka på köpknappen när oron i en bransch blir allt för stor. Så var det även igår när mina bankaktier dippade rejält på kort tid.

 

Swedbank inblandad?

Anledningen till att samtliga svenska storbanker föll igår på eftermiddagen var att Bloomberg kom ut med information kring penningtvätthärvan i Estland som tidigare rört Danske Bank. Tydligen kunde det röra sig om 4 gånger så stort belopp. Man menade att härvan kring Danske Bank enbart var toppen på isberget.

Swedbank är den svenska storbank som idag har störst verksamhet i regionen. Därigenom fick marknaden oro och sålde friskt. Även SEB och Nordea har verksamhet där (dock mindre) och drogs också ner. Handelsbanken har ingen verksamhet i regionen och tappade bara lite.

Samtidigt har Estlands centralbank avvisat Bloombergs rapportering att landets penningtvätthärva  ska vara galet mycket större än härvan i Danske Bank.

Vidare så motsäger sig Swedbank penningtvätten och säger ”Vi känner inte igen oss”. I den här videon från Swedbanks kommunikationschef kan du höra mer om detta.

 

Jag tankade på

Enligt gammal sed så ser jag till att fylla på i stabila utdelningsaktier när det blir oro som egentligen inte bygger på något konkret. Jag förstår att marknaden blir orolig. Rädda det som räddas kan liksom. Men jag har så pass lång tid kvar så jag väljer att nyttja detta.

Jag har Swedbank, SEB och Handelsbanken i min portfölj men med mindre andel i varje enskilt innehav. Samtliga banker utgör dock tillsammans mitt största innehav just nu.

Själv har jag tidigare haft fundering på att avyttra Swedbank och ta in exempelvis Svolder i stället. Gårdagens kursfall kunde jag dock inte motstå så jag behåller banken ett tag till.

Handelsbanken är mitt största innehav bland bankerna. Tycker om det innehavet som utdelningsbolag och varför kan du läsa om här:

Handelsbanken Utdelningshistorik

 

Äger ni svensk bank? Köpte ni mer under gårdagen?

 

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x