Det är sen gammalt att tre preferensaktier i portföljen kan ge dig utdelning varje månad. För att uppnå det krävs det att du väljer tre stycken som alla har olika utdelningsfrekvens under året. Då jag själv tycker att det här varit rörigt så har jag nu skapat en typ av utdelningskalender där jag försöker visualisera vilka som delar ut när. Jag hoppas att de kan ge dig lite inspiration.
Viktigt, observera!
Tänk på att inte välja aktier utifrån när de delar ut. Det kan givetvis ingå som en av dina parametrar när du analyserar ett bolag men borde komma ganska långt ner på listan. Du kan däremot använda kalendern nedan för att hitta inspiration på bolag att läsa vidare om. Tänk på att desto högre direktavkastning en preferensaktie har, desto högre är även risken.
Utdelningskalendern för preferensaktier och D-aktier
Majoriteten av alla preferens- och D-aktier delar ut varje kvartal, d.v.s. fyra gånger varje år. Då ett år består av 12 månader inser du rätt snabbt att du behöver tre stycken för att uppnå månadsvis utdelning.
Det som kännetecknar den här typen av innehav förutom tät utdelningsfrekvens är en hög direktavkastning. Dessutom är utdelningen oftast spikad när aktierna ges ut och förändras inte från ett år till ett annat i takt med bolagets ökade vinster. Därav brukar vissa kalla den här typen av investering för Fixed Income.
Jag har skapat tre olika ”fack” där varje fack representerar 4 månader. Sedan har jag gått igenom majoriteten av alla aktier inom sektorn och placerat varje i rätt fack. Väljer du en från fack 1, 2 och 3 kommer du alltså täcka in årets samtliga månader. Det är ingen raketforskning.
Notera. Några av bolagen listade nedan har ställt in sin utdelning. Det här blev extra kännbart när räntorna började stiga 2022. Dessa har jag markerat med RISK men förhoppningen är att utdelningen ska hitta tillbaka tids nog. Läs gärna mitt inlägg om vad som händer när en preferensaktie ställer in utdelningen.
Bolagen är sorterade i respektive låda utifrån faktiska utdelningsdagen och inte X-dag eller avstämningsdag.
Fack 
Januari • April • Juli • Oktober
Länk till bolaget hos Avanza: Sagax D
Direktavkastning: 6,3%
Länk till bolaget hos Avanza: Emilshus Pref
Direktavkastning: 6,7%
Länk till bolaget hos Avanza: Corem D
Länk till bolaget hos Avanza: Corem Pref
Direktavkastning (D): 8,9%
Direktavkastning (Pref): 8,6%
Länk till bolaget hos Avanza: Intea Fastigheter D
Direktavkastning: 6%
Notering: ny på börsen
Direktavkastning: 10%
Direktavkastning: 10,2%
Direktavkastning: 9%
KRIS
KRIS
Fack 
Februari • Maj • Augusti • November
Akelius Residential Property D
Direktavkastning: 5,3%
Notering: På väg bort från börsen. Ingen mer utdelning kommer ges
Direktavkastning: 6,4%
Direktavkastning: 6,8%
Direktavkastning: 7%
Fack 
Mars • Juni • September • December
Direktavkastning: 6,4%
Direktavkastning: 9%
K2A Knaust & Andersson Fastigheter Pref
KRIS
Det slår mig när jag gick igenom alla bolag att det finns väldigt få som ingår i tredje gruppen med utdelning mars, juni, september, december. Samtidigt är antalet som väljer att dela ut vid årets början väldigt stort.
Att så få har utdelning dessa månader var inget jag visste före det jag skrev det här inlägget och man lär sig något nytt varje dag. Tyvärr blir det här den bistra sanningen. Frågan jag ställer mig är varför så många valt just dessa utdelningsmånader med start i januari.
Tidigare ägde jag K2A tillsammans med Akelius och Corem som tillsammans gav mig utdelning varje månad. När K2A slopade sin utdelning valde jag att sälja.
Ett undantag
Delar ut varje månad
Direktavkastning: 7,5%
Äger du någon av dessa?
Det fin med att en aktie delar ut i början på januari är att de har ex-dag i slutet på december, då sänks värdet på aktien över nyår vilket betyder lägre skatt på kapitalförsäkringen och sen kommer pengarna in på kontot i januari.
Mycket smart tänkt där! Tack för den insikten. Den här brytpunkten inträffar också 4 gånger varje år vid slutet på varje kvartal
Om det är över varje kvartalskifte så sänker det skatten på ISK också
Jag har flera av dem men har börjat fundera på att avveckla alla d & preffar till förmån för etf:er.
Då kan man få både utdelnings höjning och värdestegring samt bättre riskspridning.
/JG
Precis. Hellre XACT Norden högutdelande med 4.5-5% DA än en pref/D med 6.5-7% DA. Tackar gärna nej till 2% DA här och nu för möjligheten till kurs och utdelnings tillväxt plus bättre riskspridning.
En riktigt bra produkt du nämner där
https://www.kronantillmiljonen.se/utdelningar/xact-norden-hogutdelning-ny-utdelning-for-2025/
Fördelen med ETF:er (många) är att du får ta del av bolagens vinstökningar på ett annat sätt. Nackdelen är väl avgiften antar jag 🙂
Jag äger flera av dessa, dock ingen från fack 3 då ingen av dem är lockande. Sdiptech handlas över inlösningskursen vanligtvis, varför jag undviker den aktien. Har köpt månadsutdelaren Tingsvalvet nyligen och äger även Cibus. Tillsammans blir det ändå en ordentlig ”bombmatta”.
Har funderat på att plocka in Volati eller NP3 nu efter Akelius blir inlöst
Äger för tillfället Sagax D.
Äger flera av dessa. Försöker få till en jämn utdelning över året. Samtidigt begränsar jag hur mycket jag investerar i bolagen. Så man inte ramlar ner i en ”SBB fälla”.
Äger ett flertal av dessa, dels som riskspridning och alternativ till den övriga portföljen/räntor men dels som hyfsat säkert kassaflöde.
En del av dessa alternativ är ju såklart ”säkrare” än andra men sammantaget känns det helt ok.
Jag kör enbart Tingsvalvet för tillfället. Tycker det är skönt att sprida ut mina utdelningar lite månadsvis och tycker Tingsvalvet ser tillräckligt bra ut.
Fick nyligen själv upp ögonen för Tingsvalvet och har köpt in mig. Bolaget gör det bra och utdelningen känns rätt så trygg.
Dock kort historik så inte lika trygg som tex Sagax men samtidigt återspeglas det ju i direktavkastningen vilken är högre.
på det så är det ju lite trevligt med månadsvis utdelning.
Kör montrose ochså så får du månadsvis på global exponering. Sedan kryddar du med xact högutdelande!