Nyligen fick Tele2 en köprekommendation av Dagens Industri som ett defensivt case. Långsiktigt har Tele2 inte varit någon lysande investering men det har funnits goda köplägen vid några tillfällen. De som är oroliga över den höga utdelningen i Tele2 behöver däremot inte oro sig särskilt mycket. Hur bra ser utdelningen ut för Tele2 2024?

Jag har röjt undan många telekombolag ur portföljen. Anledningen är helt enkelt att jag tycker branschen inte faller mig i smaken och att jag inte riktigt ser den långsiktiga potentialen. 5G skulle bli räddningen, men just nu känns det som att kunderna bara vill få högre hastighet till en billigare peng. Sektorn har under lång tid gått på lågvarv och jag har svårt att se vad som kan få den att lyfta

Ifall du återinvesterat utdelningen så har ändå Tele2 varit en god defensiv spelare att ha i portföljen. Troligtvis är det här ett bra val till en frihetsportfölj där du valt att leva på utdelning eller få en extra guldkant i tillvaron. Statistiken visar ändå en betydligt bättre investering än Telia som är Sveriges näst mest ägda aktie.

 

Tyvärr har både Tele2 och Telia presterat sämre oavsett om vi kikar ett, tre, fem eller tio år bakåt i tiden och jämför med Stockholmsbörsen (SIXRX). Liknande ser vi för de utländska teleoperatörerna.

Även om en aktie visat sig presterat sämre än börsen över tid så innebär det inte att den alltid är sämre än börsen. Däremot ser jag gärna att aktier jag äger har längre perioder där man slagit index och där passar väl tyvärr inte Tele2 in.

 

Tele2 utdelning 2024

 

Tele2 är den teleoperatör som finns kvar i portföljen. Det är en högutdelare som jag tror kommer kunna prestera bra de kommande 10 åren men givetvis blir det här ingen kursraket

I år delade Tele2 ut 3,4 + 3,4  kr. Totalt 6,8 kr. Det var något lägre än de gissningar analytikerna hade på 7 kr för helåret 2023.

Vad Dagens Industri menar är att utdelningen är kassaskåssäker, att en lägre summa än de 6,8 kr man delat ut i år skulle vara en skräll. Samtidigt finns det hopp om ytterligare pengar i form av extrautdelning. Personligen gissar jag på 7 kr i ordinarie utdelning.

Man har idag en väldigt stark balansräkning och nettoskulden är t.o.m. nere under deras målbild. Det finns utrymme att dela ut mycket om man så vill.

Tele2 har under en tid varit rätt investeringstunga och lägger mycket krut på nya förvärv. Den investeringsperioden väntas mattas av mot slutet av 2024 och det innebär att bolagets kassaflöde då kommer förbättras.

Huvudägaren Kinnevik är lite av en garant till utdelningen. Tele2:s utdelning är Kinneviks enda riktiga källa med pengar in till bolaget för att möjliggöra ytterligare investeringar och då man äger 20% av Tele2 så lär man ha sitt att säga om just utdelningen.

I artikeln från Dagens Industri resoneras det också om att ett eventuellt bud kan ligga på bordet. Det hade inte förvånat mig om så blir fallet…

Jag kommer trycka in lite extra köp i Tele2 nu under november månad.

 

 

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x