Det är ändå rätt intressant. Normalt så gäller att utdelningen för vinsten 2019 delas ut 2020, alltså förra året. Igår meddelade Swedbank att man trots allt kommer försöka dela ut pengar för vinsten 2019. Vi aktieägare har fått vänta länge på dessa pengar.

Vissa av er kanske läste mitt inlägg kring skillnaderna mellan hur ECB och Finansinspektionen resonerar kring utdelning. Inser att jag kanske beskrev det på ett svamligt sätt men i stora drag gäller:

Finansinspektionen (SEB, Handelsbanken, Swedbank) – här gäller 1/4 av vinsten som max får delas ut.

ECB (Nordea) – här är det ännu mindre, nämligen 15% av vinsten. Det finns också ett annat tak som kan kicka in om det ger ett mindre jämförelsetal.

Nu har alltså Swedbank kallat till en extrastämma där man ska försöka klubba igenom en utdelning på 4,35 kr/aktie för 2019. Kikar vi på Swedbanks vinst 2019 så var den 17,60 kr/aktie. 25% av det är 4,4 kr så man kan väl säga att utdelningen är i linje med Finansinspektionens rekommendation med lite marginal.

För mig blir utdelningen 1 073 kr. Hade banken följt sin ordinarie utdelningspolicy (50%) så hade jag i stället fått 2 147 kr,

Vad som är intressant är att inte Handelsbanken gjort likadant som Swedbank. Men kanske har jag missat något också då jag inte har full koll på alla pressmeddelanden hela tiden. En tanke är att man väntar till årsrapporten den 3:e februari innan mer info publiceras.

Hursomhelst är det kul att Swebank visar att man vill dela ut för 2019 och verkligen försöker maxa gränsen som Finansinspektionen har.

 

3.7 6 votes
Article Rating
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x