Det här får bli den sista delen i min miniserie. Som tidigare nämnt var det tänkt att serien skulle existera under en begränsad tid. Finns det däremot intresse för liknande serier är det självklart fullt möjligt att ta upp den igen.

Vilka generella regler anser du vara viktiga i förhållandet risk/avkastning? 

Om vi börjar med begreppet avkastning så är jag idag inte allt för intresserad av att få ta del av en så stor kursavkastning som möjligt. Det låter knäppt, jag vet. Varför skulle man inte vilja ha avkastning?

Som utdelningsinvesterare ser jag den stora fördelen att kunna köpa och behålla en aktie utan krav på att sälja den till ett högre pris. Utdelningarna ser till att tillföra ett passivt kassaflöde till portföljen och alla utdelningar återinvesteras för bästa ränta-på-ränta effekten.

Stiger aktiekursen får jag inte lika många aktier till samma peng och då jag inte är mån om att röra portföljen på 15-20 år så ser jag ingen anledning att stressa på ett en högre avkastning.

När aktiekursen i ett bolag som jag tror stenhårt på faller ser jag det inte som att jag tagit onödigt hög risk. Oftast brukar jag fundera på marknadens sätt att överreagera. En förlust känns mer än en vinst, men det försöker jag tänka bort.


 

När det kommer till risk kontra avkastning så finns det ett par regler som jag följer för att minska den risk jag tar. Samtidigt är det viktigt att tänka på att ingen investering är riskfri.

  • Jag undviker att investera i nya bolag på börsen. Har tidigare skrivit om min inställning till IPO:er
  • Jag undviker små bolag utan investerar i bolag med lång och pålitlig utdelningshistorik
  • En rakryggad och pålitlig ledning är A och O för mig.
  • Säljer sällan mina innehav om inte förutsättningarna ändrats radikalt i bolaget och förändrat mitt initiala synsätt
  • Köper ofta men försöker samtidigt minimera courtaget
  • Ändrar inte min filosofi till aktiemarknaden trots att den stundom anses vara dyr
  • Trots att många anser att risken minskar genom att äga andra typer av resurser såsom guld har jag valt att tagit avsteg från detta. Den typen av krockkudde är inget för mig

 

 

Kort svar

Att hålla ner avkastningen för att minska risken är för mig ett sunt val.

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x