Många av er flitiga läsare vet att jag aldrig tecknat mig för någon IPO. Närmast jag har kommit är mitt köp av Paradox Interactive som jag gjorde några dagar efter deras börsnotering.

I veckan har vi haft möjlighet att teckna oss för Surgical Sience för 35 kr/aktie. Är det min tur nu?

Kort om IPO

IPO står för Initial Public Offering. Om man lyssnar på ordet förstår man att det här är första gången som bolaget går ut till allmänheten för att erbjuda aktieköp, oftast i form av en nyemission. Ett vanligt fel är att säga att IPO = Börsnotering, vilket inte riktigt är samma sak.

 

Min ställning till IPO:er

Det finns ett par anledningar till att jag har hållit mig från att teckna bolag som precis är på väg att göra sin IPO.

  • Osäker börshistorik. Även om bolaget kan ha varit aktivt länge är det svårt att se hur det fungerar på börsen.
  • Ingen utdelning. En av mina riktlinjer är att försöka ha bolag som delar ut åtminstone 3%.
  • Svårt att få teckningsrätter. Oftast hör man negativ energi spridas om att man tecknat upp sig för si och så många aktier men fått 0.
  • Tanken snabbt in snabbt ut lockar mig inte. Det är allt som ofta man läser om investerare som vill fånga in en snabb bit av kakan, äta upp det gottigaste inkråmet och sedan fösa tillbaka kanterna. För mig är det ingen investering.

På senare tid har IPO:er setts som gratis pengar. Tänk dock på att det finns en annan sida av myntet där det inte alltid behöver gå lika bra. Ett exempel i nutid är ElTel.

 

Surgical Sience

Surgical Sience stora idé är att utveckla avancerad mjuk- och hårdvara för simulering av anatomi. Detta ska då användas för utbildning av kirurger.

Tycker det låter intressant och nyttigt. Bättre att simulera en operation snarare än att ta risken för att en ny kirurg ska operera på mig förs första gången tänker jag. Men jag är nog för grön på området för att förstå potentialen 🙂

Tänker mig att det kan jämföras med simulering av flygplan. Bättre en simulering än ingenting alls. Förhoppningsvis är det lite mer avancerat än Surgeon Simulator, ifall ni spelat det.

Aktiepappa har gjort ett strålande inlägg om bolaget som ni borde läsa.

Själv väljer jag att tacka nej till erbjudandet men tycker att bolaget ser intressant ut.

 

Har ni tecknat någon IPO?
×
0
Kommentera gärna :)x
()
x