Idag levererade matvarujätten Axfood en utdelning på 1000 kr till mig. Nästa del av utdelningen kommer i september. Väldigt många bolag har dock valt att justera sin utdelning nu i sista stund och här verkar det som vi investerare har stor förståelse. Däremot ser jag hur människor utanför vår investeringsvärld rasar mot bolag som väljer att behålla viss del av utdelningen.

 

Det var egentligen för ett par dagar sedan som en kompis till mig sa något i stil med detta:

“Alltså hur tänker Volvo?! Varslar människor men aktieägarna får pengar och kan glädjas. Just typiskt Sverige!”

Här kan jag passa på att nämna att min kompis går från ett lönekuvert till ett annat och har svårt att få pengarna att räcka till.

Jag har också sett en del artiklar som spyr över bolag som håller kvar sin utdelning och i stället varslar människor.

 

Så tänker jag

Självklart tycker jag att det är tråkigt att människor blir av med jobben. Samtidigt kan jag tycka att det är en sak som sällan tas upp i artiklar, eller som den vanliga svensken vet om. Det handlar om vart utdelningen faktiskt kommer från.

En sak som vi måste inse kring svenska utdelningar är att det är vinsten från föregående år som delas ut i år. Hade Corona slagit efter april så hade majoriteten av våra svenska bolag redan hunnit dela ut detta, men så blev inte fallet. Nu har bolagen möjligheten att justera utdelningsbeslutet då inte årsstämman klubbat igenom styrelsens förslag ännu.

 

Här har jag gjort en ful bild som visar enkelt hur det funkar:Det kanske finns en fördel här att äga bolag som delar ut mer frekvent, t.ex. kvartalsvis som många bolag i USA gör. För vissa bolag där kassaflödet tillåter finns det även månadsutdelning. Men då måste som sagt flödet av pengar in till bolaget vara relativt konstant och pålitligt.

Viktigt att tänka på

Jag kan tycka att det här är viktigt att tänka på. För av någon anledning känns det som att folk tror att det är pengarna man får in här och nu som delas ut. Det här är faktiskt gamla slantar. Med det sagt så är dessa pengar nog så viktiga för bolaget.

Nu verkar det som att någon dragit ur proppen. Det räckte med att ett par bolag sa att man ville justera utdelningen så kunde många fler haka på i kölvattnet. Kanske är det värst att vara först ut med detta; rubrikerna kan bli väldigt stora.

I Volvos fall slopade man den feta extrautdelningen som man tänkt dela ut. Den ordinarie utdelningen behåller man. Folk blir rasande och fattar inte varför vi aktieägare ska prioriteras i detta.

 

Bolagen vet nog troligtvis bäst

Det här är fel. Vi borde inte slänga skit över bolagen p.g.a. deras utdelningsbeslut. Jag vet inte säkert, men skulle jag gissa har Volvos styrelse bättre koll över de ekonomiska förutsättningar som finns i bolagen än min kompis som aldrig investerat en krona.

Jag ville bara få ur mig detta, men förstår att många kanske inte håller med mig fullt ut.

 

Inlägg relaterade till detta

Snälla, snacka inte skit om sparkvoten!

0 0 vote
Article Rating
55
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x