Igår när jag var ute och sprang så lyssnade jag på en podd, precis som jag alltid gör när jag springer nuförtiden. Då hörde jag det igen! Just det där som på senare tid gjort mig så irriterad att jag nästan sätter kaffet i vrångstrupen (och det är inte ofta jag blir irriterad).

 

Kort, vad är sparkvot:

Sparkvoten får du genom att dela ditt sparande med din inkomst (efter skatt). Tjänar du 20.000 kr och lyckas spara 10.000 kr så har du en sparkvot på 50%

 

Såklart handlade det om sparkvoten! Det har blivit något magiskt numer att man ska se en högre sparkvot som något negativt:

”Se till att leva livet medan du kan!”

”Spara är inte allt!”

”En låg sparkvot är helt okej!”

Jag tänker inte säga vilken podd jag lyssnat på men berörda personer får väl känna sig träffade om de vill. Det vanligaste är nog att man påpekar den hysteri det är över sparkvoten på Twitter numer. D.v.s. att investerare väljer att visa sin sparkvot till allmänheten.

Här är några vanliga, negativa, argument till sparkvot och varför jag tycker att det är idioti:

Du måste kunna leva också

Självklart ska du leva för dagen och njuta av varje sekund då vi lever ett tidsbegränsat liv.

Det enda jag vill säga här är att sparkvoten har en väldigt liten betydelse när det kommer till hur lyckligt du lever idag. Jag lever ett mycket bättre liv nu när jag sparar 60-70% jämfört med när jag hade 0% sparkvot. Enough said.

Jag har ett tydligt mål med livet och en gnista som aldrig slocknar. Själv är jag helt övertygad om att du kan hitta mer glädje i livet även om du skulle höja din sparkvot från 10% till 20%. Helt övertygad!

Allt kring sparkvoten har blivit en tävling. Det är stressande!

Självklart mår man dåligt om du hela tiden ska jämföra dig med person X och person Y. Skulle jag gå omkring på jobbet dagligen och tycka att personen i hörnet skriver bättre LINQ expressions eller att killen på våningen ovanför kan mer om MySQL än vad jag gör, ja, då skulle jag också må dåligt.

Själv vill jag se sparkvoten som en tävling, en tävling mot mig själv. Kan jag spara mer varje år genom att antingen öka min inkomst eller spara mer så uppnår jag mål, vilket får mig att känna att jag presterar något och utvecklas.

Det är klart att du lever ett mindre stressigt liv om du ligger i soffan om kvällarna och ser på Antikrundan eller På spåret och därigenom struntar i allt. Frågan är bara vem som i längden blir lyckligare – hen som struntar i att uppfylla en klar och tydlig målbild eller hen som faktiskt fortsätter utvecklas och bli bättre.

Som jag tidigare sagt:

”Hårt slit vinner alltid över talang, när talang vilar”

Du ska orka länge

Tanken att sparande skulle vara som att springa ett maratonlopp 24/7 har jag aldrig riktigt förstått. Jag har aldrig tyckt att det varit tungt att spara. Kanske i början innan jag ställt om maskineriet, men knappast nu.

Jag mår bra av att inte äta skräpmat varje dag

Jag mår bra av att inte dricka 10 öl ute på krogen varje helg

Den där extra högtalaren gjorde mig inte lyckligare

Jag blir glad när jag presterar bättre och successivt vinner över mig själv.

Mitt liv är mindre jobbigt nu än för 3 år sedan…

Så snälla… ge tusan i att snacka skit om sparkvoten. Det är ett redskap som vi har hur lätt som helst att påverka och som gör grym skillnad sett i ett långt tidsperspektiv.

Så… nu är det fritt fram att gnälla på mig. Det här är min åsikt och den står jag för.

Ha en trevlig röd dag mina vänner!

39
0
Kommentera gärna :)x
()
x