Ja, massvis är väl kanske lite att ta i… Men det är fredag, det är utdelningsdag, solen skiner (nästan i alla fall), och börsen har öppet exakt hela dagen. I det här inlägget sammanfattar jag svårigheterna som Skanska haft och varför jag äger bolaget i min portfölj.

Skanska är ett av världens ledande bygg- och projektutvecklings företag som då idag delar ut lite av sin vinst 2017 till oss aktieägare. Jag har valt Skanska för att de är väldigt breda inom bygg och projektutveckling samt den fina utdelningshistorik som är ett resultat av stigande vinster över tid.

Skanska skulle man lättaste kunna beskriva genom deras 4 olika grenar:

För att sammanfatta 2017 så var det Byggverksamheten som drog ner resultatet. Här har det vidtagits åtgärder såsom att den polska byggverksamheten omstrukturerats, att energisektorn i USA lämnas, ett ökat fokus i Storbritannien samt att man fortsätter anpassa sig till de tuffare villkoren i Tjeckien.

Nyckeln till att säkra framtiden för Skanska verkar vara att öka investeringarna i Kommersiell fastighetsutveckling och Bostadsutveckling.

Att det är oroligheter i bolaget kan man tydligt se på aktiekursen. Marknaden prisar givetvis in det lägre resultatet samt oroligheterna som finns rörande Byggverksamheten. Kikar vi historisk har det dock funnits en del mycket fina köplägen i Skanska:

 

Utdelningen

Företagets vinst (rörelseresultat, EBIT) sjönk 2017 sjönk till 5,5 miljarder kronor p.g.a. utmaningar som bolaget direkt tagit tag i. Trots detta skrev Skanska i årsredovisningen att den finansiella ställningen fortfarande är stark och att utdelningen därigenom lämnas oförändrad (8,25 kr per aktie).

Min utdelning förra året var 284 kr men i år erhåller jag hela 932 kr.  Det innebär att jag fortfarande inte uppnått mitt mål att inkassera en utdelning på 1000 kr eller mer. Men snart så 🙂

Jag följer kontinuerligt upp alla historiska utdelningar hos Skanska år för år och här kan du se en graf över hur det sett ut:

Skanska utdelningshistorik

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x