Idag har en av mina kvartalsutdelare x-dag, nämligen Saltängen Property Invest. Aktiekursen har under den turbulenta tiden vi haft hållits stabil och idag passade jag på att köpa lite mer.

För er som inte är allt för insatta i bolaget så skrev jag ett lite mer noggrant inlägg kring om bolaget är köpvärt nu 2018. Min syn har inte förändrats sedan dess:

Saltängen Property Invest – köpvärt 2018?

 

Kursrörelser vid x-dag?

Just idag handlas alltså bolaget utan rätt till utdelning (x-dag), vilket då innebär att du inte får kommande utdelning den 22:a oktober om du köper idag. Det här blir också sista utdelningen för året från Saltängen. Nästa kommer i januari 2019.

Något jag själv funderat på är det här med x-dag. Det sägs ju att kursen vid x-dag bör sjunka med lika mycket som utdelningen, allt annat lika. Detta då det faktiskt är en del av bolagets vinst som delas ut. Pengar tas från bolaget och ges till oss aktieägare.

Med det resonemanget skulle det i teorin inte spelar någon roll om jag köpte igår eller idag. Köpte jag igår får jag utdelning, och idag får jag till en billigare kurs.

I morse stod kursen i 130,8 och sjönk sedan till 128. Då utdelningen är 2,45 kr per aktie så känns det rätt rimligt. Nu däremot står kursen 129,4, vilket då innebär att kursen sjunkit mycket mindre än utdelningen. Det här utan direkta nyheter vad jag kan se.

 

Ofta såhär?

Det är inte första gången jag varit med om detta. Och i ärlighetens namn brukar jag oftast köpa vid x-dag just med den taken att kursen rätt snabbt brukar hitta tillbaka, förutsatt att inget ytterligare sker. Det här blir extra positivt i bolag som Saltängen, Castellum, Diös, Investor, som delar ut flera gånger per år. Då behöver du inte vänta länga förrän nästa utdelning kommer.

Skulle vara riktigt intressant att höra om någon av er upplevt likadant. Eller hur ni tänker kring x-dagen.

 

Utdelningen har vuxit

I början fick jag 25 kr per tillfälle och nu får jag hela 276 kr per tillfälle. Det blir alltså drygt en tusenlapp per år. Tycker själv att det är roligt att se en sådan fantastisk utveckling.

Den största risken med Saltängen är som sagt att det kan bli ont om utdelningshöjningar framöver då bolaget i princip inte ökar sina vinster. Huvudfokus i min portfölj är ju att äga bolag som år efter år kan höja utdelningen till oss ägare.

25
0
Kommentera gärna :)x
()
x