Enligt uppgifter från Avanza så ska den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk dela ut pengar till oss aktieägare idag. Det blir en fin liten slant som jag gärna återinvesterar. Kanske är det t.o.m. köpläge?

 

Utdelningen

Det viktiga att komma ihåg är att bolaget är noterat i Danmark och att deras utdelning då kommer i DDK. Därav blir det en utländsk källskatt (oftast 15%) på utdelningen. Om du har ditt innehav i ett KF hos Avanza sker dock avräkningen per automatik och du bör få igen denna källskatt inom ett par år.

Dagens utdelning är 4,85 DDK per aktie och då jag har 40 aktier blir den totala summan 273 kr, räknat på x-dagens kurs för den danska kronan.

Utdelningstillväxten i år blev enbart 3,3%, vilket såklart är lite bittert då jag gärna önskar 5% i genomsnitt för mina bolag. Året innan var dock utdelningstillväxten 18,75%. Det jämnar ut sig antar jag 🙂

 

Pressad aktiekurs

Kursen för aktien har under senare tid varit rätt så pressad p.g.a. oroligheter kring de höjda läkemedelspriserna. Självklart ska man prisa in en sådan oro, men själv ser jag till att fylla på med extra aktier i dessa tider. Om det är ett smart bet på kort sikt har jag ingen aning om (och det har nog ingen annan heller för den delen).

Bolaget delar ut en större del nu i mars och en mindre del sedan i augusti. Det är perfekt då jag tidigare haft få bolag som delar ut fram på höstkanten.

För er som är mer sugna på att veta varför jag tycker att bolaget är köpvärt och vill veta mer så rekommenderar jag följande artikel:

Novo Nordisk – fortfarande köpvärt?

Äger ni Novo Nordisk eller har ni någonsin funderat på bolaget?

 

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x