Jag har nu varit investerad i den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk ett tag och tänkte ta och utvärdera innehavet lite med tanke på gårdagens händelse. 

För er som är nya kan man lätt beskriva att Novo Nordisk värkar för att motverka diabetes och andra svårt kroniska sjukdomar. Det är lätt att tro att bolaget bara finns i Danmark, men faktum är att det finns kontor spritt över 77 andra länder.

Alla har vi säkert någon som är drabbade av diabetes. Utvecklingen har redan idag kommit långt och livet för de utsatta har förenklats oerhört med tanke på forskningen och nya produkter. Vi blir däremot bara äldre och äldre och risken för diabetes har ständigt ökat med åren. Därför är Novo Nordisk ett intressant och långsiktigt case för mig.

 

Den stora sättningen

Det var egentligen först i augusti 2015 som jag fick upp ögonen för bolaget. Enligt data från  S&P Global Market Intelligence sjönk aktien först med 18,9% och sedan 13% i Oktober samma år.

Det var egentligen mycket oro som kretsade här, och som vanligt överreagerar oftast marknaden. En stor oro var just Trump som ska ha sagt:

pharmaceutical companies are “getting away with murder”

och menade att priserna för läkemedel måste höjas. Samtidigt kom det nya lagar kring bolaget i U.S.A. vilket inte gjorde att oron blev mindre.

 

Utnyttjade tillfället

Själv tyckte jag att Novo såg välskött ut och bestämde mig för att gå in redan vid första stora sättningen. När väl nästa stora dipp kom vred det om lite i magen men jag beslutade mig för att följa min känsla och inte påverkas för mycket av alla andras oro.

Det visade sig skulle löna sig… och oj vad det lönade sig.

Kanske mitt största misstag jag gjort är att inte köpa kontinuerligt vid uppgång. Vet att det är många av er som tänker likadant; nämligen att det känns svårare att visa när kurserna går uppåt.

Dessa tankar måste jag få bort. Oftast är det inte fel att köpa välskötta bolag när kurserna börjar vandra uppåt, för vem vet hur länge det kommer att fortsätta så?

 

Köper jag mer?

Trots att det är en bit upp till nästa nivå och att bolaget fortfarande känns köpvärt så måste jag avstå. Fokuserar i stället just nu på att handla lite mer Kopparbergs som jag tror marknaden underskattat och som kommit ner till fina nivåer.

Hade jag haft mer krut i bössan så hade jag nog köpt mer, helt garanterat.

Bolaget lade igår ett bud på det belgiska bioteknikbolaget Ablynx. Budet var rejält i mångas ögon och landade på 2.6 miljarder euro! Det senaste jag hört är däremot att Ablynx tackat nej till budet och att förslaget inte verkar ska diskuteras mer framöver.

Som utdelningsbolag gillar jag också Novo. De har genom åren visat goda resultat:

 

 

0
Kommentera gärna :)x
()
x