Jag har sett att det varit en del diskussion på senare tid där många funderar om det är en bra strategi att sälja sina aktier innan bolaget delar ut, för att sedan köpa tillbaka dem när utdelningen väl är utskiftad. Mitt enkla och tydliga svar ser du i denna artikel.
Mycket av snacket grundar nog sig i den artikel Agnetha Jönsson skrev om att sälja bankaktier före deras utdelning, det så kallade Vinsttricket (betalvägg på artikeln).
Först och främst vill jag bara gå igenom mitt eget sätt att se på aktieutdelning och den s.k. x-dagen:
Så tänker jag kring fallande kurs vid utdelning
- X-dagen är den dag då utdelningen avskiljs. Äger du aktier på den dagen kommer du få utdelningen som trillar in ca en vecka efteråt. Köper du nya aktier den dagen får du ingen utdelning för dessa. Du kan sälja aktierna du har men ändå få utdelningen
- På X-dagen tenderar en aktie falla tillika utdelningen. Är kursen i 100 kr och bolaget delar ut 5 kr/aktie bör kursen falla till 95 kr, allt annat lika. Mycket annat komma att påverka kursen den dagen, därigenom allt annat lika.
- Teorin är att bolaget gör sig av med en del av sin kassa till andra ägare, därigenom borde kursen justeras för detta; en del av bolaget har plockats bort.
- Det här är också anledningen till att utdelning för många anses som ett ”nollsummespel”.
- MEN! I många fall när det kommer till stabila bolag hittar kursen tillbaka. Anledningen är att kassa Inte värdesätts lika högt som andra delar av bolagets verksamhet. Fortsätter bolaget höja sin vinst och prestera som förr finns ingen anledning att värdera ner aktien för att man delat ut pengar.
- Det här är också anledningen till varför många är överens om att det är bättre för ett bolag att dela ut pengar som inte behövs, snarare än att sitta på en allt för stor kassa.
Att sälja innan x-dagen
Bankernas utdelning i år ser ut enligt följande
Utdelning kr | Direktavkastning | |
---|---|---|
Handelsbanken | 15 kr | 11,9% |
Swedbank | 21,7 kr | 8,7% |
Nordea | 10,59 kr* | 8,1% |
SEB | 11,5 kr | 7,1% |
*eurokurs 11,27
Nu har man tydligen gått igenom bankernas utdelningstillfällen 10 år tillbaka i tiden och sett att kursrörelsen respektive x-dag i de flesta fallen är större än utdelningen. Här menar man att det finns en extra vinning att sälja dagen innan x-dagen och köpa tillbaka efter.
Exempelvis var utdelningen i Handelsbanken 2022 8 kr men kursen föll 10,86 kr. Året efter var det inte så, men i de flesta fallen. I Handelsbanken inträffar det mest frekvent att kursen rör sig mer ner under x-dagen, men för övriga banker verkar det vara mer slumpartat.
Anledningen är troligtvis att säljtrycket ökar extra under denna dag då många vill få rätt till utdelning och passar på att sälja under x-dagen. Många kanske använder utdelningen till privata ändamål men vill också göra justeringar i portföljen under året.
Ett onödigt ont
Själv tycker jag det här är att trolla med trollstaven lite för mycket och göra det extra krångligt för sig själv. Visst är det enkelt om du äger i ett ISK/KF av deklarationsskäl, men jag tycker ändå inte det är värt att försöka trolla fram en gratis lunch på det här viset.
En sak jag reflekterar över är att man Inte tagit hänsyn till den extra courtagekostnad som tillkommer. Det blir dels courtage när du ska sälja och sedan när du ska köpa. Artikeln nämner bara att man inte tagit hänsyn till courtage, mest troligt för att det varierar så kraftigt mellan olika belopp och mellan bank.
En annan viktig sak är vad du kan använda utdelningen till. Personligen tycker jag det är grymt roligt att få en extra slant att kunna investera. Sällan investerar jag i samma bolag som ger utdelningen utan snarare där jag tycker det är bästa läget för tillfället.
Jag skulle aldrig byta bort känslan att återinvestera och sammanställa mina utdelningar för lite extra krångel som förhoppningsvis kan ge lite extra kortsiktig vinst. För man nämner faktiskt att det har störst effekt om du är kortsiktig, och det kan jag köpa.
Det enda sättet till gratis lunch
Något annat artikeln menar är att man i Nordeas fall kan vara extra lönsamt då man slipper källskatten på 35% som annars kommer dras. Det här tycker jag också är ett mindre argument då du får tillbaka all källskatt redan året efter om du äger i en KF hos Avanza. Hor Nordnet får du tillbaka den redan månaden efter. Jag hade snarare kunnat köpa argumentet om det vore på den tid det tog 3 år att få tillbaka källskatten
Läs om när du får tillbaka källskatten hos Avanza
Min slutsats blir att skrota detta tänk. Däremot tycker jag fortsatt det kan vara läge att köpa stabila utdelare på x-dagen, av samma anledning som jag nämnde i textrutan ovan
Den enda gratislunchen jag tycker du kan utnyttja är Aktiearbitrage. Just nu är det exempelvis en sinnessjuk prisskillnad mellan Handelsbanken B och A med över 50 kr/aktie.
Jag tar ut utdelingen och åker till thailand 2 veckor varje år
Hur gör man för att kunna leva på en bra aktie vill gärna veta eftersom jag har avansa å fonder
Skulle dess värre säga att svaret mycket beror på hur gammal du är och därigenom väljer du din strategi. Jag har nämnt många gånger att jag ångrar att jag inte vävde iin mer utdelningstillväxt när jag var där kring 28.
Sedan är det dumt att leva på en bra aktie. Du borde ha omkring 20-30 skulle jag rekommendera
Sådär ja 🙂 Inte alla som kan känna att man har råd med det. Grattis.
För lite annan inspiration vad man kan göra skrev jag detta mot slutet av förra året:
https://www.kronantillmiljonen.se/utdelningar/vad-kan-jag-gora-for-utdelningen-2024-edition/
Skönt för fölket som är fulltankade i SBB att slippa bry sig om sådana här strategier!
Där gick man på en riktig mina, men vad ska man förvänta av en sosse. Lovar guld och gröna skogar, för pengar som inte finns. Vi kommer höja vår utdelning i hundra år…..
Hahahaha sopa. Välförtjänt om du trodde på det
100 år av inställda utdelningar! Investerade aldrig där just pga den skrävlande sossen som lovade allt till alla!
Sjukt vad han lovade ändå 🙂 Egentligen var det en varningsklocka när han gästade var och varannan podd och vräkte ur sig sina ”miljaaarder”, men han lyckades ändå trollbinda mig och en annan skara
Läste faktiskt inte ens årets rapport. Första gången på länge känns det som. Blir ju så när man inte har bolaget själv i portföljen. Min gissning är att man får vänta länge där innan det blir frågan om någon utdelning
Själv läser jag ofta rapporter även om jag inte har det aktuella bolaget i portföljen. Det kräver dock oftast att jag har ett intresse av att ta en position i bolaget framgent…
Du säger att man får tillbaka källskatten, men det är bara en sanning , med modifikation. Du kommer inte undan med 15% av källskattten!
Nu har du nog yrat till det rejält….
Hur tänkte du nu?
Helt rätt Birger. Nordea ska man definitivt säljas innan x-dagen och köpa tillbaka efter utdelning
Samma sak hände i fjol med Handelsbankens aktie. Aktien stod på 125 kr innan utdelning för att rasa till 95 kr.
Volvo B rasade också förra året efter utdelningen mer än den delade ut från 318 kr till 290 och försatte ner till 271 kr.
Bra att Agnetha Jönsson har uppmärksammat detta. Sälj innan X dagen köp tillbaka billigt
Den här artikeln är så j…. missledande, tar allt med nypa salt och gör precis tvärtom
Jag brukar oftast inte ta med hur det funkar på ett Aktie- och fondkonto av den enkla anledning att de flesta idag har ett ISK/KF. Äger du i ett ISK betalar du 35% källskatt. Dock får du tillbaka 15% direkt på din deklaration. Du som kund hat möjlighet att från det finska Skatteverket begära tillbaka de extra 20% som dras i skatt på utdelningarna. Avanza har inte möjlighet att begära tillbaka skatten för din räkning. Äger du i en KF dras 35% från finska aktier (med sitt skattemässiga säte i Finland). Du får dock en återbetalning redan nästa år från… Läs mer »
Helt rätt Kronan. Behålla och återinvestera samt köpa mer vid nedgång. Ett av de största misstagen man gjorde i början som investerare var ju att man sålde för mycket….Ja och inte lämnade surdegar i tid…Likt sbb, intrum osv. Man lär hela tiden. Men är man utdelningsinvesterare säljer man ju inte bra bolag före utdelningen.
/ gladiator
Sälj på x dagen köp mer när den rasar
Jag sålde av mitt innehav i Handelsbanken igår, men det var för att jag köpte in mig dyrt förra året. Vinsten blev ungefär som utdelningen blir. Försökte se tillbaka ett par år i Avanza appen på mobilen och där tycker jag det ser ut som att aktien börjar dala en månad innan utdelningen. Ska bli intressant att se hur det kommer utvecklas fram till utdelningen. Jag kommer köpa in mig igen efter utdelningen den här gången och förhoppningsvis behålla den lång tid framöver
Jo men det blir intressant. Min egna teori har varit att många aktier som toppar listorna med hög direktavkastning har en fin resa fram till utdelningen men det är bara min egna spaning. Absolut ingen strategi jag köpt till
Jag håller med. Det är lockande att köpa och sälja för att tjäna en liten extra hacka. Ibland har man tur och ibland inte. Men det enklaste och i mitt tycke det bästa är att köpa långsiktigt och i princip aldrig sälja. Naturligtvis behöver man sälja om de initiala förutsättningarna som ledde till köp ändras. De sämsta aktieaffärerna jag gjort är när jag börjat tvivla på mig själ eller marknaden och sålt för tidigt. Det är inte roligt när man ångrar en försäljning och ser aktierna rusa iväg uppåt, den känslan är värre än att se sina aktier gå ner… Läs mer »
Anledningen till att man äger utdelningsaktier är att man inte vill ta ett aktivt beslut när man vill plocka ut lite vinst.
Min tanke.
Bank har i år verkligen hamnat i finrummet.
Utdelningar är uppmärksammade.
” man är korkad om man inte äger bank, bank bör och kommer kunna försvara högre p/e tal. Jag tror att många kommer vilja vara icke korkade och handla på sig efter x . Personligen köpte jag för utdelningen rapport dagen då shb knappt rörde sig överhuvudtaget.
Jo, sälj innan utdelningen
[…] Här och nu börjar dessutom en tid då det fullkomligt kommer regna pengar från ovan. Utdelningen kommer troligtvis återinvesteras ganska direkt och jag lär utnyttja att aktiekursen faller under x-dagen (läs mer här) […]
Jag tycker man ska sälja det mesta 2025. När världens mest välkända investerare Warren Buffett minskar sina investeringar, väcker det frågan om vi andra också borde vara försiktiga. Den senaste tiden har Buffett lagt väldigt mycket pengar på hög. Buffett är känd för sin investeringsstrategi: “Var rädd när andra är giriga och girig när andra är rädda”. Det handlar det inte om att Buffett förutspår en krasch. I stället handlar det om pris och värde. På bolagets senaste årsstämma förklarade Buffett att han ”gärna spenderar pengarna, men bara om vi hittar något med låg risk och hög avkastning”. Just nu verkar… Läs mer »
Cash is King
Öka kassan för 2025/2026 kommer smälla hård.
Kronor kommer omvandlas till öre
Ska dock tilläggas att han i stort sett enbart investerar i Amerikanska företag. Det betyder inte att övriga världen är ”för dyrt att köpa”.
Helt rätt Jannis. Han poängterade bara om vi hittar något med låg risk och hög avkastning dvs Sverige, norden kanske Europa kanske går det att fynda billigt
Att köpa och sälja på korta kursrörelser är ju en annan strategi än att vara långsiktig och passar inte alla. Det kan vara roligt att leka trader ibland men för min del sker det bara undantagsvis.
Måste vara det dummaste man kan göra och sälja för att köpa tillbaka, det blir ju bara spekulation, exakt samma sak som att sälja idag för att tro att man säkert kan köpa tillbaka billigare imorgon, några gånger kanske det funkar och några gånger funkar det inte och under tiden förlorar man massa pengar på courtage
Numera köper och behåller jag de flesta av mina värdepapper för att ta emot utdelningar livet ut.Däremot har jag tidigare ofta tagit hem vinster i bolag som bara delar ut en gång om året på våren och istället använt kapitalet och vinsten från dessa försäljningar till att köpa andelar/aktier i värdepapper som delar ut varje månad eller varje kvartal.Jag har rensat ut alla aktier som bara delar ut en gång om året då jag vill ha utdelning så snart som möjligt efter att jag har köpt ett värdepapper för att få in nya pengar att kunna köpa fler andelar som… Läs mer »
”Vad sa du att du gjorde sa du?!?” (För att citera Tyko Jonsson) Vad hände med din strategi att köpa på röda dagar och sälja på blåa dagar, samt daytrading i indexfonder?