Jag har sett att det varit en del diskussion på senare tid där många funderar om det är en bra strategi att sälja sina aktier innan bolaget delar ut, för att sedan köpa tillbaka dem när utdelningen väl är utskiftad. Mitt enkla och tydliga svar ser du i denna artikel.

Mycket av snacket grundar nog sig i den artikel Agnetha Jönsson skrev om att sälja bankaktier före deras utdelning, det så kallade Vinsttricket (betalvägg på artikeln).

Först och främst vill jag bara gå igenom mitt eget sätt att se på aktieutdelning och den s.k. x-dagen:

 

Så tänker jag kring fallande kurs vid utdelning

  • X-dagen är den dag då utdelningen avskiljs. Äger du aktier på den dagen kommer du få utdelningen som trillar in ca en vecka efteråt. Köper du nya aktier den dagen får du ingen utdelning för dessa. Du kan sälja aktierna du har men ändå få utdelningen
  • På X-dagen tenderar en aktie falla tillika utdelningen. Är kursen i 100 kr och bolaget delar ut 5 kr/aktie bör kursen falla till 95 kr, allt annat lika. Mycket annat komma att påverka kursen den dagen, därigenom allt annat lika.
  • Teorin är att bolaget gör sig av med en del av sin kassa till andra ägare, därigenom borde kursen justeras för detta; en del av bolaget har plockats bort.
  • Det här är också anledningen till att utdelning för många anses som ett ”nollsummespel”.
  • MEN! I många fall när det kommer till stabila bolag hittar kursen tillbaka. Anledningen är att kassa Inte värdesätts lika högt som andra delar av bolagets verksamhet. Fortsätter bolaget höja sin vinst och prestera som förr finns ingen anledning att värdera ner aktien för att man delat ut pengar.
  • Det här är också anledningen till varför många är överens om att det är bättre för ett bolag att dela ut pengar som inte behövs, snarare än att sitta på en allt för stor kassa.

 

Att sälja innan x-dagen

Bankernas utdelning i år ser ut enligt följande

  Utdelning kr Direktavkastning
Handelsbanken 15 kr 11,9%
Swedbank 21,7 kr 8,7%
Nordea 10,59 kr* 8,1%
SEB 11,5 kr 7,1%

*eurokurs 11,27

Nu har man tydligen gått igenom bankernas utdelningstillfällen 10 år tillbaka i tiden och sett att kursrörelsen respektive x-dag i de flesta fallen är större än utdelningen. Här menar man att det finns en extra vinning att sälja dagen innan x-dagen och köpa tillbaka efter.

Exempelvis var utdelningen i Handelsbanken 2022 8 kr men kursen föll 10,86 kr. Året efter var det inte så, men i de flesta fallen. I Handelsbanken inträffar det mest frekvent att kursen rör sig mer ner under x-dagen, men för övriga banker verkar det vara mer slumpartat.

Anledningen är troligtvis att säljtrycket ökar extra under denna dag då många vill få rätt till utdelning och passar på att sälja under x-dagen. Många kanske använder utdelningen till privata ändamål men vill också göra justeringar i portföljen under året.

 

Ett onödigt ont

Själv tycker jag det här är att trolla med trollstaven lite för mycket och göra det extra krångligt för sig själv. Visst är det enkelt om du äger i ett ISK/KF av deklarationsskäl, men jag tycker ändå inte det är värt att försöka trolla fram en gratis lunch på det här viset.

En sak jag reflekterar över är att man Inte tagit hänsyn till den extra courtagekostnad som tillkommer. Det blir dels courtage när du ska sälja och sedan när du ska köpa. Artikeln nämner bara att man inte tagit hänsyn till courtage, mest troligt för att det varierar så kraftigt mellan olika belopp och mellan bank.

En annan viktig sak är vad du kan använda utdelningen till. Personligen tycker jag det är grymt roligt att få en extra slant att kunna investera. Sällan investerar jag i samma bolag som ger utdelningen utan snarare där jag tycker det är bästa läget för tillfället.

Jag skulle aldrig byta bort känslan att återinvestera och sammanställa mina utdelningar för lite extra krångel som förhoppningsvis kan ge lite extra kortsiktig vinst. För man nämner faktiskt att det har störst effekt om du är kortsiktig, och det kan jag köpa.

 

Det enda sättet till gratis lunch

Något annat artikeln menar är att man i Nordeas fall kan vara extra lönsamt då man slipper källskatten på 35% som annars kommer dras. Det här tycker jag också är ett mindre argument då du får tillbaka all källskatt redan året efter om du äger i en KF hos Avanza. Hor Nordnet får du tillbaka den redan månaden efter. Jag hade snarare kunnat köpa argumentet om det vore på den tid det tog 3 år att få tillbaka källskatten

Läs om när du får tillbaka källskatten hos Avanza

Min slutsats blir att skrota detta tänk. Däremot tycker jag fortsatt det kan vara läge att köpa stabila utdelare på x-dagen, av samma anledning som jag nämnde i textrutan ovan

En gammal goding

 

Den enda gratislunchen jag tycker du kan utnyttja är Aktiearbitrage. Just nu är det exempelvis en sinnessjuk prisskillnad mellan Handelsbanken B och A med över 50 kr/aktie.

Aktiearbitrage 2024 | så gör du

 

33
0
Kommentera gärna :)x
()
x