Det är en alldeles speciell känsla när summan av årets utdelningar seglar förbi fjolårets utdelningar. Vissa vet jag skrev på Twitter redan för någon månad sedan att denna nivå var nådd, men för mig hände det faktiskt precis nyligen.

Bilden ovan är hämtad från Sällskapsresan, vilket kanske är världens genom tiderna bästa Svenska filmserie (eller hur?). Även om de här filmerna inte handlar om ekonomi och aktiehandel så finns det ändå en del roliga spar-relaterade scener. Exempelvis den här gamla godingen:

 

Strunt samma! Nu skulle vi snacka utdelningar!

Vi är nu inne i maj månad som är den månad vars utdelningar regnat allra starkast på mig. Efter det blir det lite mer utdelningstorka, men numer har jag även 3 preferensaktier som tillsammans skänker utdelning till mig varje månad. Så allt för torrt blir det inte…

Nu när årets utdelningar precis seglat om fjolårets. Såhär ser det ut såhär för mig:

 

Målet för i år är som sagt att kunna dubblera utdelningarna, d.v.s. 16.000 kr i totala utdelningar för 2018. Även om det låter mycket så tror jag inte att det ska vara omöjligt, i alla fall om vi alla håller våra tummar och tår.

Vi må vara inne i sista riktigt tunga utdelningsmånad men vi ska komma ihåg att jag försett min portfölj med fina utländska utdelningsbolag som skänker utdelning kvartalsvis och i vissa fall även månadsvis. Dessa bolag kan du se i min nyligen uppdaterade portfölj.

 

Hur återinvesterar jag utdelningen?

Jag har egentligen ingen strategi kring hur jag ska återinvesterar utdelningar. Vissa pengar går hit medan andra går dit, lite beroende på vad jag känner är mest köpvärt just nu. Sedan använder jag också utdelningen till att vikta upp mig i bolag som är relativt nya och inte fått allt för stor uppmärksamhet. Ett exempel på ett sådant bolag är Latour och Skistar.

För mig är det väldigt viktigt att ha stabil och pålitlig vikt i portföljen och köper sällan fler aktier i bolag som för tillfället är väldigt tunga i portföljen, trots att det kanske känns lockande för tillfället. Annars blir det lätt som när du skippar ben i gymmet…

 

Utdelning > sitt sparande?

Just nu sitter jag på jobbet och äter ett äpple tillsammans med en kopp kaffe. Då vet ni vad jag gör! Samtidigt funderar jag på om det faktiskt kommer bli så att utdelningarna framgent kommer ha större effekt än sparandet?

Om jag lyckas spara 15.000 varje månad och utdelningarna vissa månader är större än detta belopp, ja då blir det ju så att själva sparandet faktiskt blir mindre och mindre viktigt. Sparandet kommer givetvis alltid vara viktigt, men sett i relation till utdelningarna över tid borde sparandet få mindre inverkan. Den tanken skänker i alla fall mig mycket motivation.

 

Har era utdelningar hunnit segla förbi fjolårets utdelningar? Eller har ni precis satt igång med er utdelningsportfölj? Vill ni inte svara på någon av dessa frågor så får ni hemskt gärna svara på hur långt ett snöre är, för det har jag alltid undrat.

Ni får ha en fantastisk helg här framöver (även ni som är ekonomiskt fria)

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x