Disney var ett av mina första bolag i min utländska aktieportfölj. Det var även ett av mina bolag som drabbades hårdast av pandemins dystra framfart. Idag tänkte jag ta upp ett ämne som vilar tungt hos många trogna utdelningsinvesterare där ute. När kommer Disney börja dela ut igen?

Tillbaka i 2017 när jag köpte mina första aktier i Disney så hade jag ingen aning om bolaget var ett bra utdelare eller ej. Nu har Disney inte betalat utdelning under lång tid och frågan är om den någonsin kommer komma tillbaka?

 

Stark vallgrav, men ingen utdelning

Från det att ett barn föds så dröjer det inte länge innan han/hon får första vittringen av det Disney skapt. Deras fantastiska titlar gör att bolaget byggt en fet vallgrav runt deras verksamhet som nu både barn och vuxna kan älska.

På senare tid har bolagets förvärv skapa varumärken som grävt vallgraven ännu djupare och ännu bredare. Men trots en oerhört gedigen vallgrav så ser vi ännu ingen skymt av Disneys utdelning.

 

Disney slopade utdelning

Den 5:e maj 2020 meddelade Disney att man pausar utdelningen som delas ut två gånger varje år (semi-annual). Det här gjorde man utan information om tidshorisont. Å andra sidan visste vi där och då inte hur länge pandemin faktiskt skulle vara.

I en framtid långt långt bort?

Disney meddelade sedan rätt tidigt att man har ambitionen att vilja återinföra utdelning samt återköp av aktier. Samtidigt verkar huvudfokus nu ligga på just tillväxt i deras nya segment varav streamingtjänsten Disney+ är deras nya fanbärare. Bob Shapek sa att utdelningen ligger rätt långt borta.

I think what we’re going to do is, number one, our clear priority, and the Board agrees with management, that the clear priority is funding our new growth businesses that we’ve got. But once we get to a point where, again, our cash flow is funding that, handling some of the debt that we’ve got, then everyone agrees that it would be a great thing to reinstate that dividend and do share buybacks. But that’s sort of in the distant future, säger VD,CEO Bob Chapek

 

Senaste uppdateringen om Disneys utdelning

Jag hade faktiskt trott att Disney skulle komma med någon ny information i Q4:an som man släppte i veckan. Någon sådan info har jag inte hittat. Även andra verkar leta med ljus och lykta tråkigt nog. När ett bolag inte kommunicerar väl så blir jag lätt negativt inställd.

Det senaste vi har är från rapporten innan, vilket var Q3 (Disney har ett brutet räkenskapsår). Christine McCarthy (CFO) sa där och då att deras långsiktiga strategi är att dela ut pengar och återköpa aktier. Inget nytt med andra ord.

Disneys Q4 mötte inte riktigt förväntningarna och aktien tappade. Det är inte helt omöjligt att ett säljflöde även uppstod bland utdelningsinvesterare då man inte gav någon uppdatering.

Jag kan tycka att den här kommentaren var rätt rolig:

 

När kan då Disney dela ut igen?

Under 2017, 2018 och 2019 före pandemin så delade Disney ut $2,4 miljarder, $2,5 miljarder respektive $2,9 miljarder. Rätt mycket slantar. För att sätta det i kontext så hade Disney ett operativt kassaflöde på $2,9 miljarder under de första 3 kvartalen 2021. Man skulle med andra ord behöva dela ut hela kakan för att uppnå nivån som var 2019.

Det som dock är bra är att vinst per aktie nu börjat klättra. Tyvärr kommer det dröja ända till Q3 2022 innan man ens börjar nosa på nivån innan pandemin enligt analytikerna.

Min vilda gissning är att vi inte ser någon utdelning i början på 2022 men kanske en mindre mot slutet av året.

 

Är det värt att behålla Disney?

Ur ett rent utdelningsperspektiv kommer inte Disney göra så att du blir rik på utdelning. Sedan är det självklart möjligt att själva kursresan för aktien blir spektakulär men det kan vi bara gissa oss till.

Jag kikar lite på utdelningsdatan som Disney hade innan pandemin:

 

Direktavkastning

Innan pandemin delade Disney ut $0.88+0.88 årligen. När man kommer upp till denna utdelningsnivå är oklart. Räknar vi dock på utdelningen innan pandemin så har vi idag en direktavkastning på 1,1%

Utdelningshöjning senaste 5 åren

Utdelningshöjningarna är tyvärr inte det vassaste jag sett

2015 2016 2017 2018 2019
 $       1,37  $       1,49  $       1,62  $       1,72  $       1,76
+19% +9% +9% +6% +2%

 

År med höjd utdelning

Ja, nu är det ju egentligen 0 men innan pandemin hade man en utdelningsstreak på 10 år.

Utdelningsandel

Disney har historiskt haft en utdelningsandel på runt 20%. Det här är galet lågt och det är givetvis ur säkerhetssynpunkt, men det blir inte många kronor till oss investerare. Den utdelningsandel som jag anser vara optimal är 60%.

 

Summering

Enligt min gissning kommer Disney dela ut igen mot slutet av nästa år och då fortsätta med halvårsvis utdelning.

Om du läst mina tidigare utdelningsanalyser så inser du att Disney inte kan mäta sig med dessa. Ta som exempel Prudential där du idag får 4,17% direktavkastning, 12 års utdelningshöjningar, 18%(!!) i genomsnittlig utdelningshöjning per år sedan 2009 samt en utdelningsandel på 33%.

Prudential Financial (PRU) – utdelning och försäkring

Disney är ingen klockren spelare när det kommer till en utdelningsportfölj och det finns bra mycket mer spännande aktier att titta på.

3
0
Kommentera gärna :)x
()
x