Marcus Hernhag och Stefan Cederberg har nyligen intervjuats i Dagens Industri om vilka aktier, rent utdelningsmässigt, som kan vara av intresse inför 2024. Båda dessa personligheter är omtalade när det kommer till utdelningsinvestering så det är alltid spännande att se vad de har i kikaren. Jag väljer själv ut en av dessa som jag personligen tycker känns mest lockande att titta vidare på.

 

Om vi startar med listorna så ser det ut såhär. Jag märker ut de bolag jag själv äger i min portfölj

 

Stefans tips

= bolag jag själv äger i portföljen

Bolag Utdelning 2022 (kr) Utdelning, prognos 2023 (kr) Direktavkastning (%)
Alleima 1,4 3,24 4,7
AB Volvo 14 15,57 6,9
Traton 0,7 1,42 7,5
Skanska 7,5 6,4 3,9
NCC 6 6,64 5,6
H&M 6,5 6,85 4,4
Nordea 0,8 0,94 9,2
SEB 6,75 9,92 8
Swedbank 9,75 15,38 8,4

 

Marcus tips

Bolag Utdelning 2022 (kr) Utdelning, prognos 2023 (kr) Direktavkastning (%)
Bilia 8,8 8,86 8,2
Dedicare 6 6,5 6,7
Tele2 6,8 6,74 8,3

 

Själv har jag enbart två av dessa pjäser i min egna portfölj, AB Volvo och Tele2. Men det är också bolag som jag tror rätt hyggligt på även fortsatt. Åtminstone Volvo tros ha ett suveränt utdelningsår framför sig som jag skrev om här.

Om jag ska säga något om listorna så är hög utdelning något som verkligen träder fram i rampljuset. I princip alla aktierna har över 5% direktavkastning och många har 8-9%. Fina tips till dig som kommit relativt lång väg i ditt sparande, men kanske inget jag rekommenderar till dig som nyss fyllt 18 år. Där skulle jag personligen satsa på mer tillväxt.

Jag gillar att storbankerna finns med i listan. Vindarna har vänt för bankerna som nu har mer medvind än på väldigt väldigt länge. Tidigare gjorde jag en omröstning bland er läsare om vilken bank ni äger och då fick vi följande resultat. Det förvånade mig att Swedbank stack ut här, speciellt med tanke på allt negativt jag skrivit om banken genom åren 😀

Bilia

Jag vill även slå ett slag för Bilia som Hernhag tar upp. Det här är en av inte allt för många kvartalsutdelare i Sverige. Direktavkastningen summeras till 8,1% om utdelningen hålls även nästa år (kanske mindre troligt).

Från 2018 till 2022 har Bilia ökat omsättningen med 5,2% per år i snitt, vilket motsvarar bolagets mål. Det här är dock ett bolag som tagit mycket stryk då nybilsförsäljningen haft det kämpigt när konsumenternas mött sömmen i sin plånbok

Positivt (eller negativt) är dock att bilar kommer att gå sönder även när ekonomin går dåligt. Långt ifrån alla gör som jag och försöker fixa problemet själv först. Nej, det är rakt in på verkstan som gäller. En stor del av befolkningen har inget val och tvingas prioritera bilreparationer. Det här syns då Bilias serviceaffär faktiskt rullar på mycket fint.

”Efterfrågan på servicetjänster var under tredje kvartalet god och påverkades inte av det osäkra konjunkturläget. Våra kunder fortsätter ta hand om sina bilar även i ekonomiskt tuffare tider och omsättningen ökade organiskt med 11 procent”, konstaterar vd Per Avander i Q3 rapporten.

Kikar vi på aktien de sista åren är det lätt att tro att detta åter är en sur aktie utan vidare potential. Zoomar vi ut så har däremot Bilia varit en avkastningsmaskin utan dess like. Att aktien backat en del i rådande klimat är inte konstigt.

 

Om vi leker med tanken att utdelningen nästa år landar på 6 kr så är fortfarande direktavkastningen väldigt attraktiv. 6 kr i utdelning vågar åtminstone jag gissa på

 

Bilia utdelning

 

Jag kan tycka att Bilia ser intressant ut att åtminstone analysera vidare. Det är en sån där aktie som inte allt för många skriver om.

Den stora frågan är givetvis elbilar och hur detta slår. Ja, enligt Bilia själva så bör vi inte vara oroliga. Elbilar kräver förvisso allt som oftast mindre service än fossildrivna, men dessa bilar är också mer komplexa och kraven på kompetens för att serva bilarna blir allt högre. Dessutom verkar det som att elbilar har ökat slitage av exempelvis däck och bromsbelägg jämfört med fossildrivna bilar.

Har du haft någon tanke kring Bilia?

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x