Hitintills har jag undvikt några utdelningssänkningar i USA i takt med att ekonomin gått rakt in i väggen. Då får vi komma ihåg att bolagen i USA värderar utdelningen bra mycket högre än vad svenska bolagen gör. Det är fakta. Nu höjer en av mina favoriter, AbbVie, utdelningen men det finns ändå vissa små stenar som ligger och skaver.

 

Utdelningshöjningen blev i procent 4,7%. Det är mycket lägre än deras 10-åriga snitt men i dollar räknat är det rätt jämförbart med höjningen som skett senaste åren.

AbbVie utdelning sedan bolaget knoppades av från Abbott

 

Dagen till ära har jag sett till att uppdatera min analys av bolaget. Det är hyfsat många som senaste året läst denna och AbbVie är ändå en hyfsat populär aktie även i Sverige. Läs gärna den uppdaterade versionen här.

AbbVie är det nästa största läkemedelsbolaget om vi ser till enbart läkemedelsdelen. Som du säkert vet har Johnson & Johnson så mycket mer än enbart läkemedel, så jämförelsen blir kanske aningen skev:

 

Både Pfizer, Abbvie, Johnson & Johnson samt Merck har jag skrivit om tidigare. Min favorit fortfarande i en utdelningsportfölj är dock AbbVie. Såhär har utdelningen utvecklats inklusive nyköp för egen del:

 

För att göra någon sorts sammanfattning av läget kan jag väl säga följande:

Effekten av att AbbVie i början av året tappade patentet på deras flaggskepp Humira är självklart kännbart. Däremot ser det kanske ut som att mycket redan är prisat in. Konkurrenter kommer du med billigare alternativ, vilket vi redan visste.

I deras Q3 guidade man dock upp vinsten för helåret 2023 och rapporten såg bättre ut än väntat skulle jag vilja påstå.

Den här bilden visar tydligt hur Humira halkar efter, men kanske nu befinner sig på en mer stabil punkt. Samtidigt fortsätter deras två andra stora läkemedel (inte enda) att fortsätta växa väl.

 

Idag köper jag väl hellre Realty Income än AbbVie, men helt klart håller jag kvar denna i min portfölj.

 

1
0
Kommentera gärna :)x
()
x