”Att skynda långsamt” är nog det bästa sättet att beskriva Industrivärden. Via Industrivärden får du idag en fin blandning av högkvalitativa bolag som år efter år visat prov på stabilitet. Dessutom får du en utdelning som historiskt sett varit tillförlitlig. Dock finns det ett par negativa aspekter.

Utdelningen har vuxit med i snitt 7% sedan 1999. Då har också varit förhållandevis få perioder som utdelningen sänkts och den har alltid snabbt hittat tillbaka till en stigande trend.

Jag tror jag aldrig påpekat det tidigare men det är givetvis fritt fram att använda eller på annat sätt sprida tabeller likt de ovan i dina ”egna verk”. Det här är som sagt bara information jag tagit från bolagets egna rapporter och sammanställt. Jag är bara glad att information om investeringar fortsätter spridas 🙂

 

Positivt och negativt

Kikar vi på vad som gick bäst 2023 i deras portfölj så var det nykomlingen Alleima. Det här är då Sandviks ståldivision som avknoppades år 2022. Essity, som också är en avknoppning, gick riktigt kasst nu under 2023.

Vi bör komma ihåg att större förändringar sällan sker i Industrivärdens portfölj. Större portföljförändringar på senare tid är att hela innehavet i ICA-gruppen såldes 2018 samt att SSAB såldes 2021.

Den här bilden tycker jag också är intressant, även om den vid första anblick kan vara svår att tyda. Den visar hur stor del av totalen som respektive innehav väger över tid. Där kan vi tydligt se att innehav likt Alleima och Volvo bara blir tyngre och tyngre, medan surdegar likt Ericsson blir lidande.

 

Det absolut finaste med Industrivärden tycks vara att man har någon form av kristallkula när det kommer till ränteläget, men troligtvis är det bara slumpen. Under många år har man successivt betat av sin skuld från rätt höga nivåer 2013. Målet just nu är att ligga mellan 0% – 10% nettoskuld av aktieportföljens värde.

Vad jag personligen gillar att kika på är hur Industrivärden valt att investera de senaste åren. Förra året tankade man mest i Sandvik och Volvo. Ericsson har tydligen inte fått någon solklar köpstämpel från bolaget

Industrivärdens köp (Mkr) 2023 2022
Sandvik 1 137 467
Volvo 853 1 312
Handelsbanken 635 357
SCA 228 0
Essity 0 199
Alleima 0 676
Skanska 0 174
Totalt 2 853 3 185

 

När jag för ett par år sedan gick igenom investmentbolagens förvaltningskostnader så landade Industrivärden rätt långt ner på den listan, vilket såklart är positivt. Den här kan på sätt och vis jämföras med fondavgiften i en helt vanlig fond. Nu har denna sjunkit ännu mer och är nere på 0,08% av substansvärdet. Dock kan den siffran framstå rätt hög med tanke på att Industrivärden idag bara har 15 anställda 😀

Vad som slår mig är att alla i Industrivärdens styrelse äger aktier förutom en. Hade jag varit i Marika Fredrikssons kläder så hade jag nog köpt på mig ett antal för att inte sticka ut och för att få en komplett styrelse där alla äger aktier. Kanske Fredrik Lundberg redan petat på henne, vad vet jag…

 

Trots att Industrivärden är ett mindre innehav i min portfölj än Svolder så är det Svolder jag tankar mest idag när det kommer till investmentbolagen. Idag är det faktiskt en premie på 1,7% när du handlar Industrivärden. De senaste 13 åren har vi i stället sett 9% substansrabatt i snitt. Att betala premie för Industrivärden där alla innehav är noterade känns inte jättekul enligt min mening. Då köper jag hellre Volvo enskilt idag.

I höstas slog jag fast att Industrivärden ligger i topp 5 bland investmentbolag med högst direktavkastning. Enbart NAXS, Öresund och Traction hade högre.

Jag har i nuläget slopat min tanke att sälja innehavet i Industrivärden, även om det var nära under pandemin.

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x